Читај ми!

Фратини: Очекујем веће инвестиције

Економска криза у еврозони и Италији не угрожава привредну сарадњу са Србијом, каже министар спољних послова Италије у разговору за РТС.

Годинама прворазредни спољнотрговински партнер наше земље, Италија је и једини стратешки партнер Србије у Европској унији. Две стотине педесет италијанских форми које послују код нас запошљавају 18.000 радника.

Робна размена две земље ове године достићи ће рекордне три милијарде евра, а њен посебан квлалитет је у томе што је скоро цео српски увоз из Италије покривен пласманом наших производа и услуга на италијанско тржиште.

Поједине песимистичке прогнозе да би криза у Италији, која има буџетски дефицит од 120 процената, могла да угрози италијанске инвестиције код нас, оповргао је шеф италијанске дипломатије.

"Кроз билатералну сарадњу, нарочито у области економије, Италија и Србија су ове године повећале обим робне размене за скоро четвртину. Индустријска производња у Италији је последња два месеца, порасла за 4,6 одсто. То је позитивна порука вама. Италијански извоз је у протеклих пола године повећан 17 одсто. Дакле, у будућности, видим само могућности за веће инвестиције у Србији", каже Фратини.

За економску сарадњу са Италијом посебно су важни партнерство са "Фијатом", планови "Бенетона" да после куповине "Нитекса" инвестира 50 милиона евра и запосли 3.000 људи.

Присуство водећих италијанских банака и осигуравајућих кућа значајно је за финансијски сектор у нашој земљи. Инфраструктурним, комуналним и еколошким пројектима у Србији, на располагању је кредит италијанске владе од око 30 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво