Оживљавање војне индустрије

Испорука свих авиона "Ласта", ирачком војном ваздухопловству, биће реализована до пролећа, каже министар одбране Србије Драган Шутановац. Наменска индустрија ће, ове године, реализовати извоз од око 200 милиона евра, навео министар Динкић после обиласка фабрике авиона "Утва" у Панчеву.

Министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио је да ће до пролећа бити завршена испорука свих авиона Ласта ирачком војном ваздухопловству.

Шутановац је,после обиласка фабрике авиона Утва, у Панчеву, навео да потом следи производња тих авиона за потребе Војске Србије, као и обука кадета Војне академије.

Министарство одбране Ирака купило је 20 авиона Ласта, док ће Министарство одбране Србије купити још 15 летелица истог типа.

Министар одбране прецизирао је да се ради о технолошки најсавременијем производу домаће индустрије, подсетивши да се приликом обуке и лета на тим авионима, током једног сата штеди гориво у вредности од 500 евра.

Како очекује, у панчевачкој фабрици Утва, завршиће се испитивање и развој домаће беспилотне летелице, која ће потом наћи своје место у Војсци Србије, као и у извозу.

Шутановац је, претходно, са министром економије и регионалног развоја Млађаном Динкићем обишао фабрику.

Извоз од око 200 милиона

Министри Динкић и Шутановац најавили су подршку Владе даљем развоју фабрике авиона у Панчеву и навели да ће наменска индустрија ове године реализовати извоз од око 200 милиона евра, а уговорени послови у наредним годинама вишеструко превазилазе тај износ.

После разговора са менаџментом и обиласка погона фабрике, Динкић је новинарима рекао да је у протекле две године у Утви, која је у реструктурирању, запослено око 180 нових људи, да сада има укупно 380 запослених и нагласио да се у тој фабрици наменске индустрије производе артикли високог квалитета израде, којих Србија, у овом тренутку, нема да понуди страном тржишту.

Динкић је указао на то да производњу треба даље развијати и унапређивати, у чему ће имати подршку Владе.

Захваљујући напорима министра Шутановца, домаћа наменска индустрија је оживела и полако почиње да достиже стару славу, коју је имала у бившој Југославији, истакао је Динкић.

Министар економије је рекао да ће Влада подржати наменску индустрију, поготово њен извоз, наводећи да је септембарски и октобарски извоз из Србије, изражен у еврима, за 21 одсто већи него у истом периоду прошле године. Он је истакао и да је укупан извоз из Србије превазишао ниво који је имао пре почетка економске кризе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво