Читај ми!

Колико су власници некретнина спремни да спусте цене

Неизвесност проузрокована пандемијом, сукоб у Украјини, неуравнотежена понуда и потражња, поскупљење кредита и оно најважније, скок цена станова, довели су до тога да великом броју породица решавање стамбеног питања тренутно представља нерешиву енигму.

Упркос свим овим чињеницама тржиште некретнина у Србији је више него живо, иако пролази кроз турбулентну фазу. Према подацима Републичког геодетског завода, укупан обим новчаних средстава на тржишту у првом кварталу ове године износио је 1,6 милијарди евра, што је повећање од 22,2 одсто у односу на исти квартал 2021. године.

Највећи удео на тржишту имали су станови, са 889,5 милиона евра. У Београду је за станове издвојено 562,5 милиона евра.

Скок цена станова очигледно није зауставио продају, а тај тренд стручњаци објашњавају чињеницом да се станови данас углавном купују као инвестиција, док је оних који себи купују стан како би решили стамбено питање далеко мање.

Оно што додатно уноси конфузију на већ уздрмано тржиште јесу често нереалне цене које се могу пронаћи у огласима, а које произвољно одређују сами власници без претходне консултације стручњака из ове области.

Портал NadjiDom.com спровео је истраживање са циљем да провери колика су одступања између оглашених цена некретнина и стварних продајних. Резултати показују да та одступања расту из године у годину. У Новом Саду станови се продају за 17 одсто нижу цену од оне која је оглашена, у Нишу за 19, а у Крагујевцу чак за 23 одсто.

У Београду је проценат одступања у првом кварталу 2022. износио 22 одсто, док је у истом периоду прошле године био 21, а 2020. 18 одсто.

Када посматрамо по београдским општинама, најмању измену у цени бележи Нови Београд, свега 5 одсто. Насупрот томе, власници станова на Савском венцу у просеку спуштају цену за 26, а на Вождовацу за 24 одсто. Одступања имамо и у Старом граду за 12, на Врачару за 19 и у Земуну за 15 одсто.

Иако нам ови резултати указују на нека генерална кретања на тржишту, Марија Граховац са портала NadjiDom.com каже да се при одлуци о продаји или куповини стана не треба водити само статистиком.

"Статистика нам може послужити као оријентир, али никако не може бити искључив фактор одређивања реалне цене некретнине. На нашем порталу имамо примере где продавци траже нереалне суме за некретнине, па ће и само одступање од коначне цене бити знатно веће. Оно што свакако препоручујемо купцима и продавцима јесте да се консултују са стручњацима из области некретнина. Процена реалне вредности од стране квалификованог агента ће сигурно допринети бржој продаји или издавању, али донети и задовољавајућу количину новца", каже Марија Граховац.

Стручњаци су сагласни у томе да нормализација цена у многоме зависи од власника некретнина. Ако дође до стагнације у потражњи, мораће да коригују цене. А до тад, како ствари стоје, само је небо граница када је реч о цени квадрата.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво