ЕУ и Канада против Обаминог "пакета за спас"

Европска унија и Канада забринуте да би амерички пакет за стимулацију привреде, вредан више од 800 милијарди долара, могао да води у протекционизам. Уколико пакет буде усвојен, то би био опасан преседан, истиче се у писму ЕУ упућеном Белој кући и Конгресу.

Европска унија и Канада изразиле су забринутост да би амерички пакет за стимулацију привреде, вредан више од 800 милијарди долара, могао да води у протекционизам.

Посебно је спорна клаузула названа "Купуј америчко" која би требало да обезбеди коришћење само америчког гвожђа и челика у инфраструктурним пројектима договореним у пакету.

У писму упућеном Белој кући и Конгресу ЕУ наводи да би, уколико буде усвојен, пакет за стимулацију америчке привреде представљао опасан преседан. Сличне примедбе је изнела и Канада, која тражи његово изузеће.

Председник Барак Обама је, међутим, упозорио сенаторе обе странке да "не блокирају усвајање пакета" и подсетио их на виши циљ очувања запослености и стварања нових радних места.

"Пакет за обнову који желимо да буде одобрен је направљен с циљем да људи који су изгубили посао и даље могу да добијају социјалну помоћ и здравствену заштиту. Та средства ће нам послужити за изградњу инфраструктуре, обнову путева, мостова и других објеката, како бисмо могли да вратимо људе на посао", рекао је амерички председник.

Обамин пакет мера већ је потврђен у Представничком дому Конгреса, мада без и једног гласа подршке републиканских конгресмена се противе огромном задуживању и повећању државне потрошње.

Републиканци сматрају да у настојању да се покрене привреда и повећа посустала тражња, пре свега треба да буду смањени порези.

Сличне пакете за ревитализацију својих привреда, мада у много мањим износима од америчке, објавиле су такође владе Француске и Аустралије.

Париз је издвојио 33 милијарде долара, а Канбера око 25 милијарди долара за мере које ће се углавном заснивати на улагања у инфраструктурне пројекте, у нади да ће се тако створити нова радна места и подстаћи тражња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво