Аутомобили на струју слабо се купују и у Европи

Европљани су прошле године купили скоро шеснаест милиона нових аутомобила, што је за око 170.000 више него у 2018. години, али само нешто више од два одсто аутомобила на струју.

Током 2019. године у Европи је продато 15.757.412 нових аутомобила, што је за 171.452 возила више него у 2018.

Поједини продавци давали су попусте и до осам хиљада евра и високе цене откупа старих возила само да их власници не би тужили због преваре са софтверима за издувне гасове, а неки су понудили и скупе преправке.

Очигледно су купци изабрали опцију један и дошли до боље опреме и нових возила много јефтиније него што су се надали. Највећа тржишта и даље остају Немачка, Велика Британија и Француска, за којима следе Италија и Шпанија.

"Све што је било на залихама отишло је чак и са 30 до 40 одсто попуста само да се избегну колективне тужбе које би поједине произвођаче отерале у банкрот. Сви ће радо да искористе своју прилику, а то је била 2019. година, јер је после тога немогуће покренути колкетивне тужбе", рекао је ауто-аналитичар Денис Вираг.

Статистика бележи да је у 2019. продато 1.280.000 електрификованих аутомобила, у шта спадају и хибридни и чисто електрични модели. Од тог броја само је 356.300 потпуно електричних возила, што чини само 2,3 одсто укупне продаје нових возила у Европи.

"Најтраженији електрични аутомобил на европском тржишту био је очекивано "тесла модел 3" са преко 95.000 испоручених возила. Ипак, овај аутомобил је тек 51. по продаји у 2019. од свих модела у Европи", рекао је новинар Хејг Стодард.

Најпопуларнији су и даље СУВ аутомобили са чак 40 одсто тржишног удела док су мали аутомобили заузели само седам одсто продатог колача.

Иако су генерално СУВ модели најтраженији и најпродаванији аутомобили, у Европи и у 2019. је "фолксваген голф 7", више од 400.000 упркос томе што се више неће производити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво