Словачка покреће нуклеарку

Упркос противљену Европске уније, словачка влада на хитној ванредној седници одлучила да поново пусти у погон затворену нуклеарку Јасловске Бохуњице.

Словачка влада одлучила је на ванредној седници да, због прекида дотока руског гаса, поново покрене други нуклеарни реактор електране Јасловске Бохуњице, изјавио је премијер Словачке Роберт Фицо.

"Други блок нуклеарке ће радити све до тренутка док не будемо имали пуна складишта гаса", рекао је Фицо.

Словачка се приликом пријема у ЕУ обавезала да затвори Јасловске Бохуњице, исто као и Бугарска са нуклеарком Козлодуј.

Први блок словачке нуклеарке затворен је 2006. године, а други пре само 11 дана, тако да поново пуштање у погон другог блока неће изискивати већи ремонт и трошкове.

"Тај корак је у овом тренутку неизбежан јер се у Словачкој део електричне енергије производи уз коришћење гаса, а ако би се наставила критична ситуација са испоруком гаса, угрожено би било и снабдевање електричном енергијом, што не можемо да дозволимо", казао је Фицо.

Потребна сагласност ЕУ

Против намере словачке владе да обнови рад отписане нукеларке, већ је оштро протестовала суседна Аустрија, а Европска комисија је вечерас подсетила словачку владу да јој за обнављање рада нуклеарке треба сагласност ЕУ.

"Према споразуму о учлањењу Словачке у ЕУ, не постоји никакав правни основ да се реактор поново пусти у погон. У овом тренутку Европска комисија убрзано ради на томе да се реши прави проблем Словачке, а то је снабдевање гасом", реаговао је на одлуку словачке владе портпарол Европске комисије Феран Тарадељас.

Европска комисија још није добила захтев Словачке да јој одбори да поново пусти у рад Јасловске Бохуњице, иако су припреме у нуклеарки данас већ почеле. 

Према проценама Државне нуклеарне компаније, нуклеарка ће најкасније за недељу дана почети да снабдева словачка потрошаче електричном енергијом. 

Премијер Фицо је раније најавио да ће преузети на себе сву одговорност за последице те одлуке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво