Свечано отворена деоница Сурчин – Обрeновац

Церемонијом код сурчинске петље свечано је отворена деоница ауто-пута "Милош Велики" од Сурчина до Обреновца дужине 17,6 километара. Пут је, након трогодишњих радова и три месеца пре рока, отворен у присуству државног врха и званица.

Деоница Сурчин – Обрановац повезује Коридоре 10 и 11, односно Војводину са западом земље. Са њом ће се од Београда до Чачка путовати ауто-путем дужине 120,6 километара.

Председник Србије Александар Вучић захвалио је великом броју људи који су дошли на отварање.

"Треба да сте поносни и да заувек запамтите данашњи дан јер годинама и деценијама ћемо да се хвалимо потомцима да смо учествовали у прављењу путева за Србију", рекао је Вучић.

Истакао је да путеви доносе будућност и да је то нешто што ће препородити Централну и Западну Србију, да ће донети нову вредност и квалитет живота.

"Данас су људи из Београда и Чачка одлучили да крену једни ка другима, постали ближи, а са њима и сви градови и места која се налазе уз ауто-пут", рекао је председник.

Рекао је да су Београд и Чачак били удаљени два и по сата вожње а од данас само један сат. Истакао је да ће људи уштедети време и да ће моћи више времена да проводе с породицом и радећи.

"Народ је постао богатији за више времена, посла и фабрика", навео је Вучић.

Истакао је да је пут најбољи поклон Србији после година мучења, криза, транзиција, уништених фабрика...

Каже и да ће се створити боља будућност за Србију и народ.

Истакао је да ће тражити подршку народа за нове путеве јер то повезује  грађане Србије међу собом и нашу земљу са комшијама. Додаје да је Србија на првом месту у региону по броју инвестиција.

Захвалио је кинеским пријатељима зато што су велики пројекат реализовали без кашњења и без додатних захтева за плаћање. Посебно је захвалио председнику Си Ђинпингу и најавио је да ће он следеће године доћи у Србију. 

"Милош Велики" на пет минута од Београда

Министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је рекла да је пут "Милош Велики" сада на пет минута од Београда.

Навела је да је ово велика година за инфраструктуру у Србији и да ништа више у Србији није далеко.

Истакла је да пут представља будућност и обратила се грађанима речима: "Предајемо вам 17,6 километара пута од Сурчина до Обреновца на коришћење".

Директор компанија "Чајна комуникејшн констракшн" (CCCC) и "Чајна роудс енд бриџис"  (CRBC) Џанг Сјаојуен захвалио je  свима који су били укључени у пројекат и радницима који су омогућили завршетак пута пре рока.

Истакао је да се кинеске компаније држе принципа и договора и да путеви доносе добробит и економски развој.

Најавио је да ће наставити квалитетно да раде и на осталим пројектима који воде у богатију будућност.

Окупљенима се обратио и члан председништва БиХ Милорад Додик који је истакао да је данас дан за честитање и да је то победа и оних који живе у РС и загледани су у Србју.

"С нестрпљењем очекујемо да се пут заврши у Вишеграду", поручио је Додик.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо је подсетила на кинеску изјаву да је изградња путева први корак ка богатству.

Истакла је да је Србија претходних година постигла велике резултате у области инфраструктуре и да је радује што су томе допринела и кинеска предузећа.

"Сарадња у области инфраструктуре је важан део односа Србије и Кине", поручила је Чен Бо.

Мост преко две реке

Вредност радова је 233,67 милиона долара а деоницу је изградила кинеска компанија која је градила и Пупинов мост.

Најатрактивнија тачка на новој деоници је Мост преко две реке, Саве и Колубаре. Деоница неће бити у систему наплате путарине.

Председник Вучић је пре отварања разговарао са представницима кинеске компаније који ће радити и деоницу од Прељине до Пожеге. У разговору је добио обећање да ће та деоница бити готова до краја 2021. године.

На тај начин, како је истакао, грађани ће ићи ауто-путем од Београда до Пожеге и заобићи ће Овчарско-кабларску клисуру.  

Захвалио је кинеским радницима и честитао грађанима Србије отварање нове деонице. 

У разговору с новинарима током вожње аутобусом, Вучић је рекао да очекује да нови путеви доведу и нове инвеститоре и да допринесу безбедности саобраћаја. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара