Фискални савет: Вишак у буџету за инвестиције, а не за плате

Буџет за 2020. годину је одговоран и без ризика да се планирани дефицит од 0,3 процента отргне контроли. Фискални савет очекује да ће он прерасти у суфицит. Поручују да тај вишак у државној каси не би требало користити за повећање плата, као што је то ове године урађено, већ искључиво за инвестиције.

Акцизе, порез на добит, и непорески приходи лако би могли да премаше план наплате, са друге стране побољшана је и структура расхода у новом буџету.

Председник Фискалног савета Павле Петровић наводи да се повећавају јавне инвестиције у инфраструктуру, а да се смањује оптерећење рада. Истиче да су та средства могла бити много виша да нису отишла на повећање зарада.

Пореско оптерећење зарада биће 61 одсто, Фискални савет се залагао да то буде 58 процената, али не и за сваку врсту пореске олакшице.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков напомиње да је добро што Влада није подлегла неоснованим захтевима појединих лобистичких група, наводећи као пример смањење пореза на профит предузећа и неке олакшице које нису давале никакве резултате.

"У великом делу економске структуре, мислим да је буџет одговоран и да није предизборни", оценио је Алтипармаков.

Предложеним буџетом планиран је стварни раст јавних инвестиција за двеста милиона евра.

"Лоше управљање и превисока просечна плата у ЕПС-у"

Тај буџет је почетак најављеног средњорочног инвестиционог плана Владе и због тога Фискални свет сматра да је последњи тренутак за реформу ЕПС-а који би могао да буде носилац инвестиција.

Пре тога морао би да се реши вишка од десет одсто запослених, крађе струје, техничких губитака и лошег управљања.

Павле Петровић као проблем види превисока просечна примања у ЕПС-у.

"Наша процена је да ће 2020. просечна плата бити 100.000 динара, што је заиста огромно када говоримо о просечној плати", каже Павле Петровић.

Друга податак на који је Петровић указао је просечна плата неквалификованог радника, која је била 57.000 динара, што је, како је напоменуо, 20 одсто више од просечне зараде у целој земљи.

Из Фискалног савета процењују да би ЕПС после реформе из сопствених средства могао чак упола да повећа садашње инвестиције. Сматрају и да је најављено поскупљење струје оправдано, али да треба наставити са субвенцијама угроженим категоријама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво