Тадић: Тражимо ванредне испоруке гаса

Србија је колатерална жртва у руско-украјинском енергетском спору. Ступили смо у контакт и са Мађарском у покушају да се проблем ублажи ванредним испорукама гаса из њихових складишта, изјавио председник Тадић. Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић отпутовао у Мађарску.

Председник Србије Борис Тадић, који је у Храму Светог Саве у поноћ присуствовао првој Божићној литургјији, пожелео је грађанима срећан Божић и изјавио да се претходне ноћи Србија суочила са ванредном ситуацијом, због обустављања испорука гаса, које је изазвано кризом односа између руског испоручиоца и Украјине.

Прекинуто је снабдевања гасом не само Србији, већ и многим другим земљама, услед кризе односа између руског испоручиоца и Украјине, настале због вишегодишњих украјинских дуговања, објаснио је Тадић.

Због тога је дошло до смањења испорука гаса, али је обезбеђен гас за европске земље, додао је председник Србије и указао да је Украјина, међутим, затворила дистрибутивне центре на мађарско-украјинској граници, да би заштитила свој систем.

Тако је Србија постала колатерална жртва, заједно са многим другим европским земљама, нагласио је Тадић и констатовао да "грађани Србије испаштају без икакве наше грешке и нашег
удела у овом проблему".

"Одмах смо код руског испоручиоца тражили брзу интервенцију, са Владом Србије и кризним штабом, који су у сталном заседању, у непрекидним сам консултацијама, ступили смо у
контакт и са Мађарском у покушају да се проблем ублажи ванредним испорукама гаса из њихових складишта,"  додао је Тадић.

На жалост, "Србијагас" је морао да испразни гас из цеви да не би дошло до хаварије у систему, указао је Тадић, и ми ћемо наредних дана одређене штете морати да надокнађујемо.

Тадић је оценио да читава ситуација има и позитивне елементе, јер се цела Европа дигла на ноге и изразио очекивање да ће већ у току дана бити постигнути неки добри резултати.

Паралелно за решавањем проблема између Украјине, Русије и Европске уније, која би требало да плати украјинска дуговања, послаћемо делегацију у Мађарску да би обезбедили стабилније снабдевање гасом за наше грађане, индустрију и економију, истакао је Тадић.

Радимо буквално све што можемо, сви смо ангажовани и бринемо о овом проблему, додао је Тадић и рекао да му је нарочито жао грађана у оним градовима у Србији у којима топлане нису гас могле да замене мазутом.

Из целе ове ситуације морамо извести и одређене закључке, како бисмо исправили неке грешке које су биле и у нашем систему у прошлости, закључио је Тадић.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић у Мађарској

Душан Бајатовић изјавио је јутрос за РТС да је од Мађарске тражити неку врсту позајмице, која би омогућила одржавање система.

Бајатовић је прецизирао је да је гас са којим Србија у овом моменту располаже - а то је око милион кубика из подземног складишта у Банатскм двору из сопствене производње - усмерен ка приоритетним потрошачима и да би нашој земљи "биле потребне извесне интервентне количине".

Указујући да је Украјина затворила рад компресорске станице на украјинско-мађарској граници Берегово, он је у телефонској изјави РТС-у упозорио да тих око милион кубних метара, колико је Србија у стању да произведе у току дана неће бити довољно за одржавање система.

Он је навео да "Србијагас" "празни систем", дозвољава пад притиска у цевима и на тај начин још увек успева да обезбеди око 60.000 кубних метара на сат за потребе београдских топлана и око 40.000 кубних метара гаса на сат за потребе новосадских, односно панонских електрана, али да то "неће бити одрживо до бесконачности".

Бајатовић сматра да ће евентуалне интервенције, које би могле доћи из мађарских складишта, бити условљене тиме каква је процена Мађарске докле ће и колико дана трајати руско-украјински спор.

"Наша је процена да то не може трајати дуже од уторка", каже Бајатовић. Он је подсетио да је гас Србији престао да дотиче јуче у 15.30 часова и навео да "неке од земаља ЕУ немају дуже резерве од уторка у својим складиштима".

Према његовим речима, најбољи могући сценарио, који наша земља може да очекује је да да данас Украјина измири највећи део дуга Руској Федерацији, да плаћање обави ЕУ и да се уз неко условљавање наставе преговори, а да вечерас, односно у касним вечерњим сатима, евентуално почне испорука гаса.

Бајатовић је истакао да би у случају тог најповољнијег сценарија, од момента када би Србија почела да добија максимално уговорене количине гаса, за поновно оспособљавање домаћег система било потребно од 24 до 36 сати.

Бајатовић је похвалио колеге из ЕПС-а и НИС-а, истичући да је испорука мазута промптно извршена и да готово све топлане имају у овом моменту довољне количине мазута, а апеловао је на све потрошаче, пре свега електричне енергије, на крајње рационалну потрошњу.

Бајатовић је рекао да ће индивидуални потрошачи, који се налазе ближе Нишу, полако већ у јутарњим сатима остајати без гаса, што значи да би требало да пређу на грејање струјом или што би било још боље, на коришћење чврстих енергената.

Уколико се догоди да не буде интервенција, у току овог и наредног дана, "Србијагас" би гас из домаћих могућности, могла да испоручује "само потрошачима који се налазе релативно близу наших изворишта и уколико то буде било могуће, за потребе електране и топлана у Новом Саду и Београду", додао је Бајатовић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво