Положен камен темељац за изградњу ауто-пута од Београда до Сарајева

Председник Србије Александар Вучић, турски председник Реџеп Тајип Ердоган и чланови Председништва БиХ положили су камен темељац за изградњу ауто-пута који би требало да повеже Србију и БиХ. Да смо раније градили путеве, а не мржњу – избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на такве грешке, поручио је Вучић на свечаности почетка градње ауто-пута.

Александар Вучић је истакао да је почетак радова на ауто-путу Београд–Сарајево историјски догађај, важан за цео регион, јер почињемо један простор да повезујемо, отварамо и спајамо.

"Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова и мржње која је из тога произлазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање", рекао је Вучић.

Од 1945. године сви путеви и пруге, везе, комуникације које смо имали са БиХ, истакао је Вучић, углавном су биле лоше, као да је неко народе који живе на овом нашем подручју кажњавао за ко зна шта.

Данас је, каже, прилика да покажемо да сами, бринући о себи и својој будућности да можемо да уређујемо своје односе.

Путеви су, према његовим речима, потребни да прошлост оставимо иза нас, да нас зближавају и упознају, дају могућност да се разумемо и на крају опростимо једни другима без једа и зазора.

"Немати пут који повезује са комшијом значи да вас раздаваја један зид, провалија. Пут пробија и показује да постоје друге", нагласио је Вучић.

Истакао је да се на путу људи срећу, пазе једни на друге и схватају колико их мало дели.

То је, како каже, заједно једини начин на који можемо да идемо напред, да будемо већи, успешнији и богатији, да помогнемо једни другима, да престанемо да мрзимо нечији успех, јер повезани тај успех ће бити наш.

Рекао је да ће путевима овај простор престати да буде црна рупа на мапи путева света и да они доводе пријатеље попут председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, којем можемо да захвалимо на иницијативу овог пута.

Указао је да ће 19 километара ауто-пута у Србији бити брзо изграђено, те да ће бити изграђен модеран мост који ће спајати људе из Србије, БиХ и Републике Српске као дела БиХ.

"Хоћемо да нам буду ближи и Бијељина и Брчко и Бањалука и Тузла и Сарајево и Вишеград и свако место на прстену које ће бити повезано ауто-путем. Хоћемо да Бошњаци из Новог Пазара лако могу да оду до Сарајева да посете своје Бошњаке, али и да Срби из Београда лако дођу до Требиња, Гацка, Билећа, Невесиња", рекао је Вучић.

Истакао је да жели да се Срби повезују са Бошњацима из Сарајева, да виде предности сарадње и рада једни са другима. "То не значи брисање прошлости, већ поглед у будућност и живот, поглед у нашу децу којој треба да оставимо Србију", рекао је Вучић.

Приметио је да је у публици и власник компаније "Ташјапи", која гради пут, а којем је са бине поручио да учини све да се радови заврше на време и да се убрзају сви радови.

"Председник Ердоган је рекао да нећеш каснити... Гледај да испуњаваш обавезе које си дао нама и Ердогану... Можда нама не би испунио, али Ердогану мора да испуни", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће за 15 дана бити отворен и ауто-пут Ниш–Пирот–Димитровград, тако да ће се на путу до Истанбула кроз Србију целом територијом путовати ауто-путем.

"Колико смо деценија то сањали... То сте успели ви, грађани Србије", рекао је Вучић додајући да грађани земље у најтежем тренутку 2014. кад је земља била пред банкротством, знали да тешким мерама може да се земља извуче из кризе.

Грађанима је поручио и да ће се у Србији живети све боље, да се повећавају пензије и плате.

"Без вас не бисмо имали никакву снагу, грађани су нам дали снагу, енергију и моћ да радимо најбоље ствари за Србију које ће се памтити. Ви сте створили услове да се овај ауто-пут изгради", истакао је Вучић.

Турску и Србију, после бурне историје, данас, између осталог, повезује жеља да градимо путеве између Србије и Турске, да их градимо у БиХ и свуда, по целом Балкану, поручио је Вучић.

"Земља са којом смо имали тешке деценије и векове данас је један од наших највећих пријатеља. Дужан сам да кажем да захвалност дугујемо изузетној улози и визионарству председника Ердогана, који се потрудио да покаже поштовање за Србију на сваком месту, у сваком делу земље", рекао је Вучић.

Захвалио је Ердогану на томе и поручио му да српски народ уме да цени то и да му не треба ништа више осим поштовања. "Ви сте то показали и бескрајно смо вам захвални", рекао је Вучић и додао да у том односу није важно ко је које вере и ко је колико велики, а Турска је далеко већа.

Битна је, каже, жеља да се још више повежемо, да остваримо заједнички интерес – мир који ће омогућити безбедан и нормалан живот људи, путеви који представљају највеће наслеђе које можемо да оставимо онима после нас.

Цитирао је Бенџамина Френклина, који је рекао: "Ако желиш да те запамте, или уради нешто вредно читања или уради нешто вредно писања."

"Ово што ви данас радите овде биће вредно писања. О овом путу ће се писати зато што после десетина година радимо оно што је требало да урадимо много раније. Да смо градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на грешку. Морамо да гледамо у будућност и да радимо све да нам будућност буде различита од прошлости", поручио је Вучић.

Ердоган: Сведоци смо историјског тренутка за наше земље

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да је данас историјски тренутак за Србију, БиХ и Турску, као и да је једини циљ Турске успостављање мира и просперитета на Балкану.

Поручио је да се никад не сме заборавити да су ове територије у последњих 25 година претрпеле велике болове и патње, плаћајући велике цехове. "Због тога смо у обавези да изградимо будућност тако што своје различитости нећемо видети као факторе неких сукоба, већ као своје богатство", истакао је Ердоган.

Због тога, подвукао је, требало би да се унапређује сарадња међу земљама, те изразио уверење да ће се наставити број заједничких пројеката.

"Ми смо данас сви заједно сведоци једном историјском тренутку међу нашим земљама и веома сам поносан због тога што се данас окончава 12 важних пројеката", рекао је Ердоган обраћајући се грађанима окупљеним у Сремској Рачи.

Ердоган је подсетио да су се почетком 2018. године у Истанбулу састали он, председник Србије Александар Вучић и Бакир Изетбеговић, тада члан Председништва БиХ, који је, каже, отворио пут за реализацију пројекта изградње ауто-пута.

"Одмах након тог састанка смо уложили велике напоре како бисмо реализовали пројекат мира на Балкану", рекао је Ердоган и захвалио Вучићу, кога је назвао драгим пријатељем, као и члановима Председништва БиХ.

Председник Турске је истакао да је мост преко Саве, чији се темељ данас поставља, мост пријатељства, јер заиста има посебну вредност за цео регион.

Ердоган је навео да има велика очекивања од турске компаније "Ташјапи", која ради на изградњи пута, да ће пројекат завршити у што краћем року и на најбољи начин.

Навео је и да су историјска и културна баштина Турске и Србије заједничко богатство и да сваки споменик на овим просторима представља могућност за солидарност и сарадњу.

"Због тога смо у обавези да изградимо будућност тако што ћемо искористити нашу инспирацију, надахнуће, моћ и храброст коју црпемо из наше богате прошлости", рекао је Ердоган.

У том смислу, навео је да доказ томе и обнова Рамске тврђаве, један од бисера Дунава, који је помогла Турска, преко агенције ТИКА, која би требало да допринесе повећању туристичких потенцијала у региону.

Навео је да се данас поставља и камен темељац за изградњу пута Нови Пазар – Тутин.

Ердоган је споменуо и Шемсудина Кучевића, председника Општине Тутин, који је погинуо у саобраћајној несрећи на путу Нови Пазар – Тутин, пар дана након његове посете Србије и Рашкој области 2017. године, и његовој породици изразио саучешће.

Такође, навео је да се током његове посете реализују још неки пројекти, између осталог, отворено је неколико фабрика, постављен камен темељац за фабрику "Фека аутомотив", обновљена Валиде џамија у Сјеници.

"Желим да све инвестиције буду од користи свима нама. Турска ће наставити да увећава своје инвестиције широм Србије", поручио је Ердоган.

Додик: Овде се види опредељење Србије да помаже БиХ и РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је градња ауто-пута Београд–Сарајево историјски догађај који представља враћање дуга региону и људима који живе у њему.

"Данас је историјски дан, градња моста на траси ауто-пута који треба да повеже Србију, БиХ, РС, Бањалуку, Београд, Тузлу, Брчко, то је враћање дуга овом народу, овом региону, овом крају, јер се кроз историју нису градиле комуникације које је требало да повежу Србију и РС и БиХ, него су грађени неки други путни правци", рекао је Додик.

Додик је додао да је ово враћање дуга тој историји и чињеници. Изразио је уверење да само градња великих путева помаже да људи долазе, а мали, које можемо да видимо, доприносе да људи одлазе, јер не виде перспективу.

Оценио је да се градњом ауто-пута ствара низ предности – да се боље живи и развија и комуницира.

"Све то не би било могуће да није било опредељења председника Србије Александра Вучића и његовог тима да започну разговоре са Турском и БиХ и да би се изградила овако важна комуникација", рекао је Додик и додао да је веома задовољан што ту захвалност Вучићу може да изрази у име РС и БиХ.

Изразио је очекивање да ће турска компанија која гради деоницу пута у Србији наставити да гради путеве и у БиХ.

Додик је у име РС и њених институција захвалио председнику Србије и Србији што су прихватили да изградњу моста финансирају у целости, што није, како је додао, уобичајено јер је обичај да се на оваквим местима подели финансирање.

"Ваше опредељење да помогнете БиХ и нама у РС се види и на овом местy", рекао је Додик подсетио да припадамо народу који радо дочекује своје госте, а када их испраћа каже дођите нам опет.

Џаферовић: Ауто-пут води регион у мир и стабилност

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић честитао је Србији што је завршила све, иначе компликоване, процедуре за изградњу ауто-пута Београд–Сарајево и изразио наду да ће то што пре учинити и БиХ како би се два града и две земље што пре и што квалитетније повезале.

Ово је тренутак, рекао је Џаферовић, изградње нечега што комплетан регион води у мир, стабилност, просперитет и развој.

Џаферовић се захвалио председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану што је препознао да може да помогне овај регион. "Турска игра врло значајну, стабилизирајућу улогу у региону, помаже свима колико може да се људи повежу, да нормално живе", рекао је Џаферовић.

Тако нешто, додао је, може доћи само од стране оних који су племенити и искрени у намерама да помогну.

Захвалио је председнику Александру Вучићу и Србији што је решила сва питања, а како је рекао, компликоване су процедуре која су значајне за овај пројекта.

"Надамо се да ћемо и ми у БиХ што пре окончати те процедуре како би изградња ауто-пута кренула и кроз БиХ. То је у интересу и Србије и БиХ", рекао је Џаферовић и поручио да је БиХ поносна земља која жели да има добре односе са суседима на принципима међусовног уважавања и поштовања.

"Мислим да такве односе можемо да градимо и да решавамо отворена питања", закључио је Џаферовић.

Комшић: Ауто-пут симбол будућих бољих односа Србије и БиХ

Председавајући Председништва БиХ, хрватски члан Жељко Комшић, поручио је на обележавању почетка изградње ауто-пута Београд–Сарајево да је та саобраћајница симбол будућих односа Србије и БиХ и пријатељских веза између народа и земаља.

"Ово је ауто-пут и комуникација, али је поред тога и симбол наших будућих бољих односа, ово је симбол пријатељских веза између наших људи и земаља", рекао је Комшић и додао да се нада да ће следеће године иста таква церемонија бити одржана и са друге стране реке.

Комшић је рекао да је до пре две године изгледало немогуће да ће односи Србије и БиХ бити на таквом нивоу и да ће се, након деценија и деценија, коначно кренути у изградњу великог инфраструктурног пројекта.

Оценио је да ауто-пут неће бити користан само грађанима две земље, већ и да ће значити за односе две земље и имати и конкретан и симболички значај.

Комшић је рекао и да је до пре пар година било немогуће замислити да се на постављању камена темељца окупи велики број људи, који је данас био присутан.

"Знате све о нама који стојимо и седимо овде на бини, али својим присуством желимо да покажемо колико мало треба поверења, пружена рука, осмех да ствари у нашим земљама и у овом региону крену брзо набоље", рекао је Комшић.

Код моста преко Саве у Сремској Рачи свечано је обележен почетак изградње ауто-пута Београд–Сарајево. Претходно је у Београду одржан трилатерални састанак Србије, Турске и БиХ.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је крајем прошле године, а документ су потписали потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак и председник турске компаније "Ташјапи" Емрулах Туранли.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина – Сремска Рача (граница са БиХ) – Кузмин и Пожега – Котроман (граница са БиХ).

Прва деоница која се ради је од Кузмина до Сремске Раче, дужине 18 километара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво