Конференција "17+1": Од вештачке интелигенције до паметних градова

Србија је у уторак и среду домаћин Четврте конференције Кине и 17 земаља централне и источне Европе о сарадњи у иновацијама. Кинеску делегацију предводи ресорни министар Ванг Џиганг, који је већ стигао у Србију и разговарао с премијерком Аном Брнабић и министрима Младеном Шарчевићем и Ненадом Поповићем.

Симулатор кретања брзог воза од Пекинга до Шангаја у различитим временским условима, кинески иноватори приказаће први пут и у Београду.

Доносе и најсавременију холограмску пројекцију будућег српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Много се очекује и од тестирања 5Г мреже – шта може и којом брзином у реалном времену, провераваће се већ у уторак на Београдском сајму.

"Сматрамо да су иновације најважнији мотор за развој привреде", рекао је министар за науку и технологију НР Кине Ванг Џиганг.

У наредна два дана више од 300 компанија, инвестициони фондови земаља учесница и бројни универзитети, представиће нова решења у дигитализацији – од вештачке интелигенције преко роботике до паметних градова.

"Ако говоримо о банкарском сектору, то је како да брзо добијем кредит, а да немам контакт са банкарским службеником, тај део вештачке интелигенције израчуна колико сте ви кредитно способни, како можете да отплаћујете ануитете, и у односу на мале кредите банака то сада одмах одобрава", истакла је Јелена Јовановић из Привредне коморе Србије.

Сарадњу треба да учврсти и Београдска декларација, која ће, према најавама, бити усвојена током конференције.

"У оквиру Комитета ми смо четири пута заседали, разговарали смо о изградњи лабораторије, о изградњи технолошких паркова, како бисмо појачали сарадњу и у телекомуникацијама, медицини, енергетици и заштити животне средине, ми смо подржали око 70 пројеката за истраживање", навео је Ван Џиганг.

Министар за иновације и технолошки развој рекао је да посета кинеског министра Ванга и његово учешће на конференцији у Београду шаље снажну поруку да Кина види Србију као једног од својих кључних партнера и будући центар развоја иновација и високих технологија.

Прва конференција Кине и 17 земаља централне и источне Европе у овом формату одржана је пре седам година у оквиру иницијативе "Појас и пут".

У међувремену, инвестиције Кине у тим регионима увећане су пет пута, трговинска размена већа је за 50 одсто.

Претходне године, само у пољопривреди премашила је 1,2 милијарде америчких долара.

број коментара 0 Пошаљи коментар