Шта чека младе који улазе у свет пољопривреде

Највећи проблем за младе пољопривреднике је куповина новог трактора. Морају се отплаћивати десет и више година. Ако је реч о кредиту, онда је неопходна хипотека. О томе како да им држава помогне, говорило се и на Пољопривредном сајму у Новом Бечеју.

Синиша Тајков, пољопривредник из Новог Бечеја, приликом куповине нове механизације увек је сарађивао само са једном банком. То је допринело да се створи узајамно поверење и временом повољнији услови за позајмицу.

"Постоје и одређени грејс-периоди, постоје кварталне рате, у смислу тромесечне, шестомесечне. Та нека сигурност јесте код банке, ако сте дугогодишњи клијент", рекао је Тајков.

Продавци истичу да се продаја пољопривредне механизације повећава из године у годину најмање за 10 посто. Ове године је утицао на то и ИПАРД програм. Газдинствима су најинтересантнији трактори снаге веће од 110 киловата и са посебном опремом.

"То су навигација, неки системи да трактор што мање потроши горива, а да што бољи учинак има. Сложићете се да такве тракторе, нажалост, не могу да возе старији људи, морају да возе млади", изјавио је Дејан Зорић из новобечејске компаније "Агротех".

Покрајински секретаријат за пољопривреду Владислав Крсмановић од пре три године посебно стимулише младе пољопривреднике до 40 година и жене носиоце пољопривредног газдинства.

"Ми смо у првој години определили 100 милиона, а 2019. 250 милиона динара. И већ имамо преко 450 новоотворених пољопривредних газдинстава младих пољопривредних произвођача", истакао је Крсмановић.

На трибини о подршци младим пољопривредницима одржаној у оквиру Седмог Пољофеста у Новом Бечеју посебно је назначено да из покрајинског буџета млади до 40 година могу добити повраћај новца и до 70 одсто од улагања у неку од инвестиција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво