Преговори о минималцу – који су предлози на столу

Представници радника, послодаваца и Владе наставили су преговоре о повећању минималне цене рада за идућу годину. На другом састанку радне групе Социо-економског савета, Министарство је предложило повећање од шест до 10 одсто, а синдикати затражили 24 и по одсто. Послодавцима је прихватљивији предлог државе.

Први састанак служио је за упознавање, други за конкретније предлоге. Повећања минималне цене рада свакако ће бити, а колико – три су различита предлога.

Mинистар финансија Синиша Мали каже да ће, с обзиром на то да постоји фискални и буџетски простор за повећање минималне цене рада, примања око 350.000 људи бити додатно приближена минималној потрошачкој корпи.

"Желимо компромисно решење и уверен сам да ће повећање бити задовољавајуће за све три стране – државу, синдикате и послодавце. Данас смо пред њих изашли са предлогом увећања од 6 до 10 одсто", навео је Мали.

Много веће приближавање минималној потрошачкој корпи – која је око 37 хиљада динара – желе синдикати.

"Тражили смо конкретну цифру, да са садашњих 27.400 динара, минималац за 2020. буде 33.700, што би у процентима било око 24 посто, односно 24,5", каже Горан Милић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије.

Трећој страни, послодавцима, прихватљивија је понуда државе, упркос обећању да ће повећање минималца пратити смањење оптерећења на зараде.

"Ако би минимална плата била 33.700, шта бисмо радили са онима који имају 32.000, шта би радили са онима који имају сада 33.000, значи морали би да и те да повећају. То је немогуће да једна привреда издржи", напомиње Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије.

Шта је најреалније решење?

Горан Милић сматра да је највероватнија нека опција која је између предлога Владе и синдиката.

Јаснију слику све три стране очекују следеће недеље, када је последњи састанак у овом саставу пред седницу Социо-економског савета.

Пре ње, Министарство рада, како су рекли РТС-у, неће се оглашавати у медијима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво