Све француске инвестиције – уштеда енергије и нови послови

Енергетика је важан део сарадње наше земље са Француском. Више послова се већ реализује, а током посете француског председника договорено је и пет нових. Војводина уз подршку француских компанија развија пројекте производње струје и топлотне енергије из геотермалних извора и ветра. А Београду, нови посао ће годишњи трошак за гас даљинских система смањити за два милиона евра.

Подручја Суботице, Кикинде, Сремске Митровице и Руме, француско-српски стручњаци већ у првој фази истраживања означили су богатим геотермалним налазиштима.

Потписивањем нових послова улази се у другу фазу која треба да доведе до градње електрана.

Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе АП Војводине, каже да је потписан још један Меморандум о разумевању између покрајинског секретаријата за енергетику и две француске компаније.

"Тема је изградња једног ветропарка 85 мегавата инсталиране снаге у околини Кикинде. Инвестициона вредност је око 120 милиона евра", рекао је Милићевић.

Са француским "Суезом", партнером града Београда за депонију "Винча", Београдске електране договориле су се о инвестицији вредној 23,5 милиона евра. План је да се у оквиру топлане "Коњарник" изгради постројење за преузимање струје и топлотне енергије произведених из смећа са те депоније снаге 56,5 мегавата.

Велике послове доносе и споразуми који су Електротехнички факултет у Београду и Технички факултет у Новом Саду потписали са "Шнајдер електриком".

"Ми са 'Шнајдер електриком' планирамо у наредном кораку, пре свега, да радимо модернизацију наших преносних мрежа са посебним нагласком на дистрибутивну мрежу на којој смо објективно у протеклом периду имали доста губитака", каже министар енергетике и рударства Александар Антић.

Француска, која је водећи европски произвођач нуклеарне енергије, све више тежи обновљивој. Већ има преко 50 геотермалних електрана.

Сања Иванић, генерални директор Француско-српске коморе, истиче да су Французи јако заинтересовани за обновљиве изворе енергије, што је и за нас интересантно јер на европском путу Србије то је један од услова који су и за нас важни – колико посто енергије треба да буде из обновљивих извора.

А обавезали смо се да обезбедимо 27 посто, што можемо достићи за две године јер на мрежи, већ ове године, биће више од 500 нових мегавата зелене енергије – највише из ветра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво