Српско-француска сарадња, на столу 25 споразума

Робна размена Србије и Фрацуске, прошле године била је 1,1 милијарду евра. Наставља да расте, тако да је од јануара до маја већ премашила пола милијарде евра. Посета француског председника поспешиће сарадњу двеју земаља у свим областима. Како РТС сазнаје, у понедељак, у присуству председника Александра Вучића и Емануела Макрона, могло би да буде потписано чак 25 споразума, до данас су 22 већ договорена, а остали се још усаглашавају.

Робна размене Србије и Француске од 2013. расте седам до десест одсто годишње. На француско тржиште највише извозимо аутомобилске гуме, замрзнуте малине и вишње. А из те земље највише увозимо лекове, аутомобиле и неке хемијске сировине. Француска је међу највећим инвеститорима у нашој земљи.

Јелена Јовановић, директорка Сектора за међународне односе у ПКС каже да француске инвестиције бележе 1,5 милијарди евра улагања у српску привреду.

"По последњим подацима које имамо оне запошљавају готово 15.000 људи. То значи да су оне занчајан партнер српској привреди за њен даљи развој. Сектори који највише интересују француске инвеститоре јесу енергетика, инфраструктура, пољопривреда и хемијска индустрија", каже Јовановићева.

У Србији послује 120 француских предузећа, међу њима су и највеће компаније "Мишлен", "Суез", "Ванси", "Шнајдер електрик".   

"Ја мислим да бројке говоре саме по себи Французи су заиста задовољни ни једно од предузећа које је дошло у Србију није отишло, шта више она су и унапредила пословање", каже Сања Иванић, директорка Француско-српске привредне коморе.

"Морам да признам да смо ми за протеклих 20 годна колико послујемо на територији Србије изузетно задовољни са пословним амбијентом што говори у прилог томе да сваке године упослимо стотинак нових инжењера. И ова посета председника Макрона надам се да ће допринети томе да и многе друге компаније из Француске нађу своје место под српским небом", каже Дејан Марковић, директор "Шнјадер електрика" за Србију и Црну Гору. 

После набавке "Ербасових" хеликоптера већ је потврђено да је међу споразумима који ће бити потписани, пет су из области наоружања и војне опреме.

Ненад Милорадовић, помћник министра одбране у Сектору за метеријалне ресурсе рекао је да два меморандума потписује Министарство одбране са одговарајућим француским гигантима и они се односе на радарске и електроске системе за ваздухопловство - такође за елоктронске системе за модернизацију наших тенкова и борбених возила.

"Кмпанија Петолетка потписује споразум који се тиче иницијалних навигационих система наших артиљериских системасистема. Планира се потписување два уговора споразума за набавку нових система наоружања", каже Милорадовић.

Како сазнаје  РТС, две земље ће потписати докумета о проширењу сарадње у области: правосуђа, царина, јавне администрације, образовања, културе и спорта.

На столу ће бити и меморадуми о сарадњи "Електромережа Србије" и француског опертора система, Беогдаских електране и "Суеза" за производњу топлотне енергије из депоније Винча, Београдског водоваода и канализације и "Веолија", као и три меморандума о развоју ветропаркова и геотермалне енергије у Војводини. А очекује се и један велики посао.

"Овога пута поново идемо у сектор транспорта. Французе нарочито интересује метро и надам се да ћемо то овога пута и да финализујемо, да ће се урадити тај међудржавни споразум", рекла је Сања Иванић.

Из француске амбасаде је најављено да ће за неколико месеци у Београду бити отворена и регионална канцеларија Француске агенције за развој.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво