Временске непогоде умањиле род малина

Почетак бербе малине обележио је распон цена од 120 до 145 динара по килограму, али и недостатак сезонских радника. Временске непогоде претходних месеци умањиле су род, а произвођачи се питају да ли ће откупном ценом покрити трошкове производње.

Четири часа након поноћи у ивањичком крају започиње нови радни дан, за све који живе од малина. Берачи су, у потрази за послом, са југа стигли на запад Србије.

"Ето кренули смо да би зарадили за децу и да имамо за живот", каже Душко Ибримовић из Сурдулице.

У бербу малина долазе комплетне породице, а тврде да је најбоље у западној Србији.

"Има више посла, тамо јужније нема толико посла. Радиш дан, два, три дана одмараш, а овде имамо четрдесет дана, месец дана да би нешто скупили", каже Слободан Асановић из Сурдулице.

Потребно је да уберу педесетак килограма малина, а за спретније и зарада је већа. За посао на који крећу и пре свитања, берачи могу да зараде од шездесет до осамдесет хиљада динара, уз обезбеђену храну и смештај.

Заједно са сезонцима, и деца послодаваца најчешће распуст проводе у берби малина.

Гимназијалка из Прилика Маја Радовић, каже, ради да заради за школу и даље услове,  а студент Вељко Радовић каже када заврши рад на пољопривреди, увече учи.

Током сезоне Далиборка Радовић спава само три часа дневно, стара се о домаћим животињама, повртњаку. У тој породичној фабрицу под отвореним небом, њено задужење у сезони је и кухиња.

"Хиљаду и осамсто оброка, ето толико. Још и слатко да им умесим и кафа, палачинке и тако то", каже Далиборка Радовић из Прилика.

Произвођачки динар је, кажу, оптерећен бројним расходима, тржишним калкулацијама у којима накупци зараде више, али и ћудом природе.

"Ма шта да урадите ту повећања приноса нема, јер елементарне непогоде униште то што доведете до повећања приноса", каже Добривоје Радовић, произвођач малина из Прилика.

Уз подршку државе, поједини су се окренули задругарству и производњи у заштићеном простору. Уз субвенцију код Ариља ниче и засад нове сорте малина "енросадира", која се извози у свежем стању.

"Не улазити у причу, поготово о свежој, где ће накупци, прекупци одређивати цену, већ да ти произвођачи иду са сопственом производњом, преко свог менаџмента, преко тог кластера да затворе ту целину", објашњава произвођач малина из Ариља Божо Јоковић.

Од вишег произвођачког динара користи имају сви делови Србије и све привредне гране, а крајеви у којима цвета исплатива производња под отвореним небом, неће опустети, тврде произвођачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво