"Бритиш стил" – прва жртва Брегзита

Дан уочи европских избора, политичке тензије у Британији достигле су врхунац. Посланици и поједини министри траже хитну оставку премијерке Терезе Меј, јер не одустаје од свог плана за Брегзит. Једна од жртава политичког хаоса је и британска железaра "Бритиш стил". Гурнута је у стечај, јер с владом није постигнут договор о пакету помоћи, због чега је угрожено 25.000 радних места.

Друга на листи највећих челичана у Великој Британији је пред банкротом, три године пошто је купљена за једну фунту од индијске компаније "Тата стил", јер је пословала са губицима.

Преговори садашњег власника "Грејбул капитала" и владе о кредиту од 30 милиона фунти за премошћавање Брегзита нису уродили плодом. Тиме је угрожено 5.000 радника на североистоку Енглеске и још око 20.000 радних места у добављачком ланцу.

Радници железаре се надају да ће Влада донети план, али кажу и да страхују од губитка радног места.

Влада тврди да је учинила све што је могла за компанију, укључујући зајам од 152 милиона долара за покривање еколошких трошкова. Не жели заустављање производње, већ промену власника.

"Као један од разлога за застој у приливу новца, компанија је навела страх европских купаца од тога какав ће бити однос Британије и Европске уније након октобра. Ту су и други фактори, попут трговинског рата Америке и Кине", нагласио је британски министар економије Грег Кларк.

Железара је само последња у низу жртава политичке драме на Острву. Након што су одбили њен договор са Унијом, премијерка је спремила други споразум о Брегзиту који предвиђа гаранције за раднике у Великој Британији, компромис о ирској граници и царинама.

"Господине председавајући, с временом ће овде стајати неки други премијер, али, док сам ја на овом месту, имам обавезу да саопштим чињенице. Ако желимо да спроведемо Брегзит, морамо усвојити закон о изласку из Уније, а то нећемо моћи ако се и даље расправљамо о питањима која нас деле, попут царинског уређења и другог референдума", упозорила је премијерка Велике Британије Тереза Меј.

Премијеркин нови предлог, који ће се у петак наћи пред посланицима, неки утицајни чланови Конзервативне партије дочекали су на нож, тврдећи да је најгори до сада и да ће Британију још више везати за Унију.

У редовима владајућих већ се тражи премијеркин наследник, а као могући кандидати помињу се садашњи и бивши шеф дипломатије Џереми Хант и Борис Џонсон, те бивше министарке Ембер Рад и Естер Мекви.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво