Грађани (не)осигурани, Србија далеко испод просека ЕУ

Развијеност тржишта осигурања указује на економску снагу и финансијску стабилност земље. У протеклих десетак година, откад Народна банка надзире рад осигурања код нас, техничке резерве компанија порасле су седам пута, а уплата премија троструко, што говори о скоку животних полиса. Ипак, укупним растом осигурања од 5,2 одсто у прошлој години, тај сектор није задовољан.

У прошлу годину тржиште осигурања ушло је са планом да ће достићи милијарду евра уплаћених премија. Званичних података за последње тромесечје још нема.

"Нажалост, када причамо о прва три квартала, имамо ситуацију да тржиште осигурања недовољно расте у односу на раст друштвеног производа", каже директор Винер штедише осигурања Зоран Благојевић.

То је изнад раста БДП-а, али је за повећање удела у њему недовољно. Са два одсто, каскамо чак и за земљама у развоју где је тај просек 3,3, а у развијеним земљама преко седам одсто.

"Морамо да учинимо све да пређемо три одсто друштвеног производа и да се приближимо другим земљама које су данас део Европске уније, у односу бруто премије и бруто производа", навео је директор Дунав осигурања Мирко Петровић.

У Народној банци процењују да сектор осигурања неће достићи округлих милијарду евра, али ће достићи 100 милијарди динара. Осигурања су важан инвеститор, чак 83 одсто новца улажу у државне хартије.

"Што се тиче улагања у неке алтернативне видове, попут улагања у некретнине, ту је слабо учешће, негде око два до три посто. Надамо се да ће неки наредни период осмелити осигуравајућа друштва да крену", истиче вицегувернер НБС Жељко Јовић.

Кристоф Цетл, директор Граве осигурања, указује да је Београд једно велико градилиште.

"Ми смо кренули да инвестирамо шест и по милиона евра у некретнине. У наредној години инвестираћемо још до 20 милиона евра", рекао је Цетл.

Да се о алтернативи размишља, показује и нова полиса, уз коју власник први пут дели ризик са осигуравачем, који улаже у Инвестиционе фондове. Да то може бити уносно, показује прошлогодишњи раст имовине фондова за 13 одсто. Ипак, и осигурања избегавају велике ризике.

"У прилог томе, говори податак да се 89 посто од укупне имовине налази у новчаним фондовима, 10 посто у балансираним, а само један посто у фондовима раста, тј. акцијским фондовима", наводи директор Инвестиционог фонда-Рајфајзен Раде Бјелобаба.

Уз све полисе, осигурање код нас стигло је до 134 долара по глави становника. У земљама у развоју просек је 166, а Европској унији 2.430 долара. Кључ је у сталној едукацији становништва, оцењују осигуравачи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво