ЕБРД средства за увођење зелених технологија у мала и средња предузећа

Европска банка за обнову и развој пре годину дана је покренула Програм зелених иновационих ваучера како би поспешила увођење зелених технологија у мала и средња предузећа. До сада је пријаве за доделу бесповратних средстава у три позива послало преко сто предузећа, а одобрено је 29 пројеката који су добили 435.000 евра.

Награђено је осам пројеката који долазе из разних области - пољопривреде, енергетске ефикасности, коришћења отпада, обновљивих извора енергије, еколошких производа. На пример, од тетрапака који се углавном баца, могу да се праве плоче.

"То су плоче које су потпуно водоотпорне могу да се користе у грађевини и једине су на нашем тржишту. Иначе су потпуно еколошке јер се израђују од рециклираног тетрапака и без лепка. У грађевини могу да се користе уместо ОСБ плоча које се у данашње време за поплочавање, за кровне и међуспратне конструкције", каже инжењер Гордана Васиљевић из крушевачке компаније БЕТЕ.

Подржана је и идеја за добијање пелета и брикета од отпада од малине и купине.

"Технологија коју развијам заједно са тимом сарадника а чији ће бити корисници 'Златибор градња' фирма, треба да те резнице од малине и купине искористи за енергетске потребе, за добијења топлотне енергије, а у будућности у синергији са осталим отпадима можемо да идемо и на производњу когенерационих постројења топлотне и електричне енергије", објашњава Васиљевићева.

Три су критеријума за добијање средстава.

"Критеријум јесте потенцијал пројекта да смањи потрошњу енергије воде, материјала и емисије гасова. Други критеријум су резултати пројекта употребљиви и у другим предузећима а трећи иновативност самог пројекта", наводи Драгољуб Гајић из Европске банке за обнову и развој

Заинтересована предузећа у сарадњи са истраживачко-развојним организацијама већ се могу пријавити за нову фазу програма, који ће подржати пројекте са већим потенцијалом за повећање ресурсне ефикасности за које могу добитио и до 50.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво