Влада усвојила Предлог закона о буџету

Влада je на данашњој седници усвојила је Предлог закона о буџету за 2019. годину са сетом пратећих закона.

Буџет је развојни, реалан и уравнотежен, а усмерен је на побољшање квалитета живота грађана и на улагање у капиталне пројекте, као и на подстицање даљег раста привреде, саопштила је Владина канцеларија за сарадњу са медијима.

Предложени закон о буџету, који је упућен је у скупштинску процедуру, предвиђа укупне приходе и примања за наредну годину у износу од 1.246,2 милијарди динара, док су расходи и издаци 1.269 милијарди динара.

Министар финансија Синиша Мали каже за Танјуг да је приликом израде буџета држава слушала привреду и њихове предлоге, а сет пореских закона, ресорни министар ће наредне недеље бранити пред посланицима.

"Буџет за 2019. годину је конципиран на начин да се процес раста наше економије настави у будућности", каже Мали и наводи три основне карактеристике буџета за следећу годину.

Прва одлика је, каже, повећање животног стандарда грађана Србије.

"У буџету за 2019. годину је повећање свих пензија, у просеку, у односу на 2014. годину, између 8 и 13 одсто. Никада веће пензије у Србији нису биле него што су данас и него што ће бити 2019. године. Ако будемо наставили да растемо на овај начин 2019. године, јавља се још простора за повећање пензија", каже Мали.

Подсећа да је буџет скројен тако да подржи и раст плата у јавном сектору од 7 до 12 одсто.

"То повећање креће од 1. јануара 2019. године и тај новац и те плате су такође у буџету", рекао је Мали.

Од 1. јануара наредне године, подсећа, биће повећана и минимална цена рада, на више од 27.000 динара.

"Сви запослени у Србији ће видети ефекат реформи које су спроведене", поручује министар.

Друга карактеристика буџета, објашњава, јесте већи износ намењен капиталним инвестицијама.

"И то је оно на чему инсистира и Фискални савет и ММФ", каже Мали и наводи да је обезбеђено скоро 220 милијарди динара за капиталне инвестиције, мостове, тунеле...

Истиче да када је реч о смањењу оптерећења на зараде и укидању доприноса за незапосленост на терет послодавца од 0,75 одсто, које ступа на снагу од 1. јануара 2019. године, да је реч "о историјској одлуци која се деценијама чекала".

"Деценијама се прича да ће притисак и оптерећење на зараде да се смањи. Ево, ми то радимо и крећемо 2019. године", каже министар.

Наводи да ће у Скупштини бранити заједно са законом о буџету и низ, каже, реформских закона, који превасходно у себи садрже пореске подстицаје за улагање у истраживање и развој, подстицаје који се односе на улагање у опреме и машине...

Стопа раста БДП-а 4,5 одсто, смањена незапосленост

Подсетио је и на економске резултате владе и навео да за првих девет месеци стопа раста БДП-а износи 4,5 одсто.

"Смањује се незапосленост у односу на 2013. када је била преко 25 одсто. Сада је стопа незапослености испод 12 одсто. Трећу годину за редом имамо суфицит у нашем буџету, а до краја године тај суфицит ће бити 0,6 одсто БДП-а, око 28 милијарди динара. Уштедели смо и зарадили више него што смо потрошили, 28 милијарди динара".

Србија трећу годину за редом, додаје, привлачи више од 50 одсто директних страних инвестиција у региону.

Јавни дуг у односу на БДП, каже, такође пада и у односу на године раније када је био скоро 80 одсто, "данас смо већ на 56 одсто са даљом тенденцијом пада", подсећа ресорни министар.

"Слушали смо привреду, компаније, које већ раде у Србији и које планирају да дођу такође у Србију. Дефинисали смо сет закона који ће омогућити нова запошљавања, отварање нових фабрика у нашој земљи".

Мали каже да када се сагледа цео буџет и планови за наредну годину, "буџет за 2019. годину је потпуно уравнотежен" и садржи социјални аспект "који је везан за повећање животног стандарда кроз повећање пензија и плата", а с друге стране, истиче, има "снажан развојни део" који ће, закључује, омогућити привреди да буде конкурентнија и атрактивнија, а самим тим и да оствари већи раст у 2019.години.

број коментара 5 пошаљи коментар
(уторак, 20. нов 2018, 20:00)
Kole [нерегистровани]

Vlada usvojila budzet za narednu godinu

Srbija je krenula uzlaznom putanjom, sto pokazuje i budzet za sledecu godinu. Buddzet je razvojni, realan i uravnotezen, a usmeren je na poboljsanje kvaliteta zivota gradjana i na ulaganje u kapitalne projekte, kao i na podsticanje daljeg rasta privrede.

(уторак, 20. нов 2018, 18:54)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Ova projekcija budzeta je obecavajuca za mnoge

(уторак, 20. нов 2018, 16:33)
Sanjce [нерегистровани]

komentar

Podizanje ekonomije na visi nivo prioritet ove Vlade.

(уторак, 20. нов 2018, 16:33)
Sanja [нерегистровани]

komentar

Ova vlast je dovela mnoge investitore u Srbiju,zato i raspolazemo sve vecim budzetom...

(уторак, 20. нов 2018, 16:14)
Marko [нерегистровани]

Budžet

Važni koraci ka ekonomskoj stabilnosti zemlje.