Субвенције утерују овце у мачванске торове

Стада оваца у Мачви све су већа. У последње две године, број грла увећан је за око 20 одсто. Томе су највише допринеле државне субвенције без којих би, кажу сточари, производња била незамислива.

У стаду Јовише Тодића из Дубља више је од 60 оваца и јагањаца. Сва грла су уматичена, а поизводња, каже, није захтевна ако се пре зиме обезбеди довољно квалитетне хране.

"Хране доста, рада мало, ја радим сат ујутру и сат и по увече око њих, Треба им имати шта дати. Сена не дајем, иде граорица. Основна храна је силажа, пострна сетва, шаровина туђа 1.300, 1.400 бала", каже Јовиша Тодић из Дубља.

Живомир Дрезгић је пре 18 година напустио посао у просвети и посвестио се овчарству. На сеоском имању има више од 500 грла.

"То је само због тога што тај посао много волим. Ако хоћеш да се бавиш овчарством прво мораш да припремиш јефтину храну овцама, да би се то исплатило. Не сад, ко гледа емисију и каже сад ћу да купим сто оваца и зарадим паре – нећеш, ако не знаш дијагнозу, ако не знаш да подојиш јагње", рекао је Живомир Дрезгић из Дубља.

Иако углавном касне, субвенције су подстакле многе сточаре у Мачви да напуне торове и прошире стада.

"Да није субвенција, ништа. Поготово сада јер је пала цена јагањаца. Био сам љут до скоро, сад сам добио и за 2016. годину, после седамнаест дана и за 2017. годину. Имам још за ових десет шиљагића", истиче Јовиша Тодић.

У Одељењу за пољопривреду у Богатићу кажу да субвенције даје република, и то – 2.000 динара по јагњету, а 7.000 динара по уматиченом грлу.

"Новина је повећан број грла да би се добила субвенција, то су неке тенденције ЕУ. Наши пољопривредници се тешко уклапају, али временом ће то ићи како треба", наводи Златко Лацковић из Одељења за пољопривреду.

Мачвански сточари верују да ће извоз јагњећег меса у Кину додатно побољшати стање у српском овчарству. За две године, број оваца у општини Богатић повећао се за 10.000 грла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво