Мали: Приход компанија из слободних зона близу пет милијарди евра

Компаније у Србији које послују у оквиру слободних зона остварују приход од 4,9 милијарди вера, док су 2012. године зарадиле 2,5 милијарди евра, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Министар је то изјавио приликом обиласка "Слободне зоне" у Смедереву у којој данас послује осам производних компанија и једна компанија за складиштење робе, а које запошљавају 2.300 људи.

Синиша Мали је подсетио да 2012. године на месту где се данас налази "Слободна зона" у Смедереву није било ничег, те да је 2013. године држава поклониила Граду земљиште за долазак инвеститора и да је тада финска компанија ПКЦ била прва која је ту отворила своје постројење.

Истакао је да се на том простору граде две нове компаније које ће упослити још 500 људи.

"'Слободна зона' у Смедереву, као и сам град, огледало су привреде Србије 2018. године у односу на 2012. годину", нагласио је Мали. 

Док је, како каже, 2012. године незапосленост била рекордна, земља имала дефицит у буџету, као и рекордни јавни дуг, ситуација је данас, навео је Мали, другачија, јер јавни дуг пада и незапосленост је више него преполовљена, а Србија трећу годину заредом има суфицит у буџету.

"Јавни дуг нам пада, имамо незапосленост која је са 26 одсто пала испод 12 одсто, имамо суфицит у нашем буџету трећу годину заредом и боримо се за сваког новог инвеститора и за сваку нову фабрику. Oвде у овој 'Слободној зони' број запослених у последњих пет година порастао је 20 пута, укупан обим производње порастао је 30 пута, укупан извоз порастао је 39 пута", навео је Мали.

"То су огромне цифре, то нису помаци од пар процената или 10 одсто, то је озбиљан напредак и зато ћемо се борити за сваку слободну зону", рекао је министар.

Додао је да је 2012. године у слободним зонама у Србији, којих је тада било 11, пословало 25 компанија, а да их данас има 80.

Како каже, у данашњем разговору са градоначелницом Смедерава Јасном Аврамовић било је речи и о реконструкцији гимназије, основне школе, Опште болнице, изградњи комплекса за водене спортове и остале неопходне инфраструктуре, попут водовода и канализације.

Министар је подсетио да се Влада заједно са председником Србије Александром Вучићем изборила да сачува Смедерево и да се пронађе инвеститор који сада запошљава 5.200 људи.

"Улажемо у сваки град и свако наше село како би напредак осетио свако и како би се кроз повећање пензија, плата и проналажење послова обезбедила сигурна будућност нашој деци да остану у својој земљи, а не да одлазе у САД, Канаду", навео је Мали.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић каже да је "Слободна зона" у Смедереву била мотор развоја тог града, а све захваљујући држави која је, каже, на поклон граду дала 39 хектара земљишта.

"Осим тога, 'Железара' је била нешто епохално за Смедерево, јер ту данас ради 5.200 људи", истакла је Аврамовићева.

Навела је да је од 2013. године до данас у Смедереву 20.000 људи нашло посао, као и да се тренутно у служби за запошљавање налази око 5.200 незапослених.

Указала је да Град Смедерево већ годину дана интензивно ради на припреми документације за изградњу великог индустријског парка, као и да ће то, како каже, бити "изненађење и за Смедеревце и за Србију".

"Мислим да ће Смедерево индустријски далеко отићи, испред многих градова, па и у Европи", нагласила је Аврамовићева.

Министар Мали је са челницима Града Смедерева обишао радове на изградњи јапанске компаније "Mayekawa Srbija", као и царински терминал у оквиру "Слободне зоне" где ће се на једном месту роба и производити и царинити.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво