Узгој стоке примамљив и младима у Расинском округу

Крушевачки крај одавно је чувен по сточарској производњи. Тренутно, на том подручју има око 12.000 грла крупне стоке, највише у Великом Шиљеговцу и трстеничком крају.

Шездесетогодишњи Слободан Јовановић из Грабовца код Трстеника бави се сточарством од малена. Сваке године купи по неколико грла крупне стоке.

"Дневно продајемо 150 до 200 литара млека. Син ми помаже и планирамо да проширимо још уз помоћ државе", каже Слободан Јовановић.

Његов син Драган сматра да је боље да се управо кроз производњу млека дају стимулације.

"Да се стимулише већа производња – ко хоће више да ради више ће и да заради, него да се стимулише по грлу стоке", објашњава овај сточар.

Јовановићи имају четири хектара своје земље и још толико су узели у закуп за силажу сточне хране. Њиховим стопама је кренула фамилија Смиљковић.

"Имам 10 грла крупне стоке и нешто ситне, овце око 30 брава. То ти је – 24 сата траје дан, 25 мора да се ради. Сад помало држава помаже сељацима. Најпре, што немамо сигурне те откупе, млеко ту и тамо, а најгоре је за месо", наводи Зоран Смиљковић.

Највише крупне стоке у расинском округу је у атару Рибарске реке. Породица Бркић из Великог Шиљеговца има 70 бикова.

"Ми ширимо нашу производњу јер нез намо шта друго да радимо. Ми смо најбројнија породица у нашем крају. Нас, хвала Богу, има 12 на стању", каже Мирко Бркић.

Директор Пољопривредно саветодавне станице у Крушевцу Радомир Бушатовић нада се да ће заживети и производња товне јунади, јер се све више произвођача враћа томе.

На срећу, капацитета за узгој крупне стоке има у Расинском округу а и велико је интересовање младих за сточарску производњу.

број коментара 0 пошаљи коментар