"Србија пример успешно спроведених економских реформи"

Председник Србије Александар Вучић састао се са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линдом Ван Гелдер. Том приликом Вучић јој је захвалио на континуираној подршци и помоћи коју Светска банка пружа Србији. Пројекти који се спроводе са Светском банком додатно убрзавају развој српске привреде, истакнуто је на састанку премијерке Ане Брнабић и регионалне директорке СБ Ван Гелдер.

Захваљујући тешким реформама која је спровела у претходном периоду, Србија је изашла из тешке кризе и бележи добре фискалне резултате, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Регионална директорка Ван Гелдер констатовала је да је Србија пример успешно спроведених економских реформи после најтеже ситуације у српској економској историји.

Ван Гелдер је рекла да ће Светска банка, у оквиру Агенде новог раста, анализирати српски модел раста на макро, секторском и микро нивоу у циљу наставка економских реформи.

Саговорници су закључили да ће Светска банка заједнички радити са Владом Србије на даљем унапређењу конкурентности српске економије, реформи државних предузећа, унапређењу јавне администрације и промоцији Е-управе.

Као најважнији задатак навели су помоћ у управљању јавним инвестицијама и унапређењу имплементације сатратешких пројеката.

На састанку је закључено да ће се, као што је то било у претходних пет година, блиска сарадња наставити и да Светска банка остаје главни партнер Србије у спровођењу реформи.

Jачање страних инвестиција је приоритет

Премијерка Ана Брнабић такође се састала са регионалном директорком Светске банке Линдом Ван Гелдер, са којом је разговрала о структурним реформама, економским резултатима, као и о спровођењу актуелних пројеката у сарадњи са Светском банком и плановима за будућу сарадњу.

Ана Бранбић представила је, најважније резултате економских реформи у Србији, пре свега раст бруто домаћег производа (БДП) и суфицит буџета, истакавши да пројекти који се спроводе са Светском банком додатно убрзавају развој српске привреде, саопштено је из Владе.

Као приоритете за будући развој, Брнабићева је навела даље јачање страних инвестиција, а посебно је истакла важност даље подршке предузетништву и иновацијама, као и подршку програмима које ће спроводити Фонд за науку.

Линда Ван Гелдер похвалила је постигнуте финансијске резултате и навела да је у току израда Плана економског развоја, који ће уважавати циљеве Владе Србије и садржати смернице за будући развој, са акцентом на областима са највећим потенцијалом за одрживи развој српске економије. 

Брнабићева је захвалила Светској банци на великој помоћи и подршци да Србија буде макроекономски уређена земља и изразила је задовољство избором области у којима Светска банка учествује и пружа подршку јачању домаће привреде.

Нешто конзервативнију процену раста српске економије у односу на ММФ у Светској банци правдају неизвесностима око раста цене нафте и неизвесним изборима у чланицама уније.

"Економски раст земаља у региону базираће се и на повећање зарада, односно већу потрошњу. Али то може да повећа тражњу за увозом и повећа дефицит у размени са иностранством, а ако кажем да јача протекционизам у многим тржиштима, онда то може да представља ризик и ту се огледа рањивост регионалних економија", навела је регионална директорка Светске банке.

Економиста Светске Банке у Србији задужен за макроекономију и фискалну политику Лазар Шестовић је на конференцији за новинаре рекао да ове године прогнозира раст српске економије са три на 3,5 одсто, а следеће године на четири одсто. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво