"Србија пример успешно спроведених економских реформи"

Председник Србије Александар Вучић састао се са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линдом Ван Гелдер. Том приликом Вучић јој је захвалио на континуираној подршци и помоћи коју Светска банка пружа Србији. Пројекти који се спроводе са Светском банком додатно убрзавају развој српске привреде, истакнуто је на састанку премијерке Ане Брнабић и регионалне директорке СБ Ван Гелдер.

Захваљујући тешким реформама која је спровела у претходном периоду, Србија је изашла из тешке кризе и бележи добре фискалне резултате, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије.

Регионална директорка Ван Гелдер констатовала је да је Србија пример успешно спроведених економских реформи после најтеже ситуације у српској економској историји.

Ван Гелдер је рекла да ће Светска банка, у оквиру Агенде новог раста, анализирати српски модел раста на макро, секторском и микро нивоу у циљу наставка економских реформи.

Саговорници су закључили да ће Светска банка заједнички радити са Владом Србије на даљем унапређењу конкурентности српске економије, реформи државних предузећа, унапређењу јавне администрације и промоцији Е-управе.

Као најважнији задатак навели су помоћ у управљању јавним инвестицијама и унапређењу имплементације сатратешких пројеката.

На састанку је закључено да ће се, као што је то било у претходних пет година, блиска сарадња наставити и да Светска банка остаје главни партнер Србије у спровођењу реформи.

Jачање страних инвестиција је приоритет

Премијерка Ана Брнабић такође се састала са регионалном директорком Светске банке Линдом Ван Гелдер, са којом је разговрала о структурним реформама, економским резултатима, као и о спровођењу актуелних пројеката у сарадњи са Светском банком и плановима за будућу сарадњу.

Ана Бранбић представила је, најважније резултате економских реформи у Србији, пре свега раст бруто домаћег производа (БДП) и суфицит буџета, истакавши да пројекти који се спроводе са Светском банком додатно убрзавају развој српске привреде, саопштено је из Владе.

Као приоритете за будући развој, Брнабићева је навела даље јачање страних инвестиција, а посебно је истакла важност даље подршке предузетништву и иновацијама, као и подршку програмима које ће спроводити Фонд за науку.

Линда Ван Гелдер похвалила је постигнуте финансијске резултате и навела да је у току израда Плана економског развоја, који ће уважавати циљеве Владе Србије и садржати смернице за будући развој, са акцентом на областима са највећим потенцијалом за одрживи развој српске економије. 

Брнабићева је захвалила Светској банци на великој помоћи и подршци да Србија буде макроекономски уређена земља и изразила је задовољство избором области у којима Светска банка учествује и пружа подршку јачању домаће привреде.

Нешто конзервативнију процену раста српске економије у односу на ММФ у Светској банци правдају неизвесностима око раста цене нафте и неизвесним изборима у чланицама уније.

"Економски раст земаља у региону базираће се и на повећање зарада, односно већу потрошњу. Али то може да повећа тражњу за увозом и повећа дефицит у размени са иностранством, а ако кажем да јача протекционизам у многим тржиштима, онда то може да представља ризик и ту се огледа рањивост регионалних економија", навела је регионална директорка Светске банке.

Економиста Светске Банке у Србији задужен за макроекономију и фискалну политику Лазар Шестовић је на конференцији за новинаре рекао да ове године прогнозира раст српске економије са три на 3,5 одсто, а следеће године на четири одсто. 

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 04. окт 2018, 20:16)
Mirka [нерегистровани]

Pitanje

Politika koja ima odgovornost, mora dati i dobre rezultate.

(четвртак, 04. окт 2018, 18:13)
anonymous [нерегистровани]

beograd

Svaka pomoc je dobrodosla, Srbija ce je iskoristiti na najbolji nacin.

(четвртак, 04. окт 2018, 14:14)
Mika [нерегистровани]

Srbija

Da je saradnja sa MMF-om sjajna vise puta je dokazano,stoga nema razloga da se ne nastavi...

(четвртак, 04. окт 2018, 13:08)
anonymous [нерегистровани]

slika

Velika pohvala i snažna podrška Svetske banke u realizaciji finansijskih reformi je sa uspehom završena i sada se očekuju rezultati tog uspeha kroz povećanja plata i penzija, a samim tim i boljeg životnog standarda građana Srbije.

(четвртак, 04. окт 2018, 13:01)
tf [нерегистровани]

ps

Ocena MMF-a najbolje dokazuje nas napredak! Odgovorna politika je dala sjajne ekonomske rezultate!