Завршен ремонт блока А4 у ТЕНТ-у

Завршен је ремонт блока А4 у Термоелектрани "Никола Тесла А", чиме је снага тог блока повећана на 332 мегавата, продужен радни век на наредне четири деценије, унапређена енергетска ефикасност и заштита животне средине.

Завршетку ремонта присуствовали су министар за рударство и енергетику Александар Антић и директор Електропривреде Србије Милорад Грчић који су истакли да је реч о инвестицији вредној 53,5 милиона евра, а да су та средства обезбеђан из буџета ЕПС-а.

Антић је честитао ЕПС-у на ремонту који је завршен у предвиђеном року и додао да је реч о веома важном пројекту, како за ЕПС тако и за енергетски систем Србије.

"Овим капиталним ремонтом, ми смо добили нови блок А4 који улази у нови живот у нове четири деценије. Улази са свим кључним елементима и повећаном снагом са 308,5 мегавата на 332 мегавата", рекао је Антић.

Према његовим речима, нова инсталирана снага тог блока ће без икакве сумње значајно утицати на укупну производњу електричне енергије у Србији.

Он је подвукао да је на том пројекту радило више од 40 компанија, а да је у појединим фазама било ангажовано више и од 1.500 запослених, што је доказ, каже Антић, да је процес био добро организован што је довело до тога да се заврши у року.

Истиче да судомаће компаније обавиле 40 одсто посла и посебно истакао компанију "Пупин" за коју каже да је одрадила читав систем управљања и тиме послала поруку да је у потпуности кадровски и стручно спремна да ступи на сва тржишта у Европи и свету.

Министар је поновио да се Србија налази у великом инвестиционом циклусу, те да се тренутно у нашој земљи одвијају пројекти у вредности више од три милијарде евра.

Ради се и на блоковима А1 и А2 

Грчић је истакао да је данас завршен један од четири велика блока на ТЕНТ-у А за мање од пет месеци и у рекордном року.

"Ревитализацијом овог блока завршили смо ревитализацију четири велика блока у ТЕНТ-у А. Остали су блокови А1 и А2, то су мањи и најстарији блокови који раде скоро пуних пет деценија", рекао је Грчић.

Подсетио је да су ти блокови у некој претходној стратегији ЕПС-а били предвиђени за гашење, али да је та стратегија промењена и уз подршку Владе Србије блокови А1 и А2 биће "враћени у живот".

Каже да се тренутно завршавају неопходни пројекти за ревитализацију та два блока и најавио да ће најкасније до краја године бити расписан тендер за њихову комплетну ревитализацију.

"Када се заврши ремонт блокова А1 и А2 они ће имати снагу више од 400 мегавата и радни век најмање 40 до 50 година", нагласио је Грчић.

Истиче да ће и ремонт тих блокова, чија је вредност 200 милиона евра, такође бити обављени средствима ЕПС-а.

Последњи капитални ремонт блока А4 урађен је 2007. године и обезбедио је стабилан рад блока протеклих 11 година. Блок А4 је први пут синхронизован на мрежу 8. јуна 1978. године и ове године обележава 40 година рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво