Борски бакар извезен и у Кину

Од почетка године РТБ Бор је на страном тржишту продао 17.650 тона бакра, што му је, заједно са продајом осталих производа, обезбедило 25 одсто већи извоз него у истом периоду прошле године, саопштено је из тог предузећа.

Како се наводи у саопштењу, девизни прилив од продаје робе у иностранству за седам месеци износи 125 милиона долара.

"Борски бакар квалитета 'четири деветке' традиционално се продаје у Хрватској, Турској, Бугарској и Немачкој, а у јулу је први пут бродским контејнерима отпремљено и 750 тона бакра у – Кину", истиче РТБ Бор.

Додаје се да су Енглези за 2,6 тоне борског сребра купљеног од јануара до јула платили РТБ-у Бор милион и 372 хиљаде долара и да су додатних 1,2 милиона долара издвојили за паладијум и платину.

Такође, у саопштењу је надевено да су Пољаци за селен и плави камен, који је у претходних седам месеци отпреман из Бора, платили укупно 1,6 милиона долара.

"У истом периоду пут Румуније, Грчке и Бугарске отишла је и сумпорна киселина вредности 247 хиљада долара, па је укупан девизни прилив од продаје робе у иностранству током претходних седам месеци 124,7 а долара, што је за четвртину више него у истом периоду прошле године", саопштила је борска компанија.

Приход РТБ-а Бор од продаје бакра само у јулу је 17 милиона долара, а компанија је зарадила и додатних 600 хиљада долара од продаје сребра, плавог камена и сумпорне киселине, истиче се у саопштењу и додаје да је све то РТБ-у Бор обезбедило укупан извоз у јулу вредан 17,6 милиона долара.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 13. авг 2018, 05:48)
Dalmatinac [нерегистровани]

srebro za investment

Srebro. Po ovoj ceni ispada unca srebra 15 dolara a svetska cena je oko 21 dolara unca. Ni orao ni kopao 6 dolara u djep.Napravite manje poluge za ciji ce kvalitet i tezinu garantovati drzava pa dajte na prodaju.Umesto da smrdljive evre i dolare narod cuva cuvace poluge. Srebro je sad all time low tako da moze da ide gore.

(понедељак, 13. авг 2018, 00:24)
anonymous [нерегистровани]

Rasprodaja srpske zemlje

I tako se rasprodaje srpska zemlja ruda sume sve st amoze da se odnese dok eu uvela zabranu izvoza bakra srbija na veliko sve poklanja i za 10 godine cemo skupo to platiti