Недимовић: Прекретница – новац из ЕУ директно у руке пољопривредника

Десет пољопривредника добило је уговоре за набавку механизације од новца из европских фондова. Српским пољопривредницима у наредне три године на располагању ће бити 400 милиона евра бесповратне помоћи. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да после осам година приче о ИПАРД-у Србија данас има прве конкретне уговоре.

Бранислав Недимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је ово прекретница у пољопривреди и да први пут новац из фондова ЕУ иде директно у руке српских пољопривредника.

"Ако је ишта у Европској унији примамљиво, то је заједничка европска политика и политика финансијских средстава и подршке пољопривредницима за њихов рад", истакао је Недимовић.

Додаје да се ту неће стати.

"Стигло је 504 апликација за ИПАРД, првих десет уговора је уручено а у наредних два до три месеца биће сви обрађени", наводи Недимовић.

Очекује да ће се у наредних три године ова средства потрошити, како каже, у пуном капацитету.

"Имали смо три конкурса у претходних неколико месеци, још четири до краја године. Нови трактори, механизација, прерађивачки капацитети, опрема за то. Ја се надам да ће српска пољопривреда много боље изгледати после овога јер ће 400 милиона евра бити уложено у српску пољопривреду", наводи министар.

Додаје да ће конкурс који је у току олакшати посао младим пољопровредницима.

"Надам се да ћемо ове године имати много већи број пријављених. Прошле године смо имали око 740 пријављених – 667 пројекта смо одобрили са грантом од 10.000 евра. Ове године смо повећали та средства", истакао је министар пољопривреде.

Неопходно предузетништво у пољопривреди 

Његов приоритет су, каже, воћарство, повртарство и сточарство.

"То су три гране пољопривреде где је потребна физичка снага – где су потребни млади људи, и ту може много да се заради", објашњава Недимовић.

Додаје да је предузетништво у пољопривреди неопходно, а како каже – млади су ту насушно неопходни.

Наводи да велике проблеме пољопривреди и пољопривредницима наносе временске непогоде и додаје да је донет закључак Владе о приступању доделе помоћи.

"Први програм за објекте за – куће, стамбене објекте који су оштећени је донет, то је од 120.000 до 600.000 динара у зависности од степена оштећења, држжава ће дати подршку. Сад ћемо изаћи са пољопривредним земљиштем, објектима јавне инфраструктуре", наводи Недимовић.

Наводи да мали број пољопривредника осигурава своје земљиште, засаде.

"Има ту мало кривице и произвођача који каже 'неће баш мене'. Држава мора много више да уради на едукацији и промовисању свих мера. Држава даје 40 одсто премије осигурања, а сада ће да иде корак даље. За она подручја за која са РХМЗ проценимо да је било много штете у последњих неколико година, ми ћемо да повећамо ту субвенцију на 70 одсто", наводи минстар.

Осврћући се на најављену посету Либерији наводи да је Србији јако важно што је та земља дала подршку по питању КиМ, и додаје да је јако битно да се Србија врати на тржиште Африке. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво