Чадеж: Препоруке привреде за конкурентнији регион

У Подгорици су привредне коморе западнобалканске шесторке донеле Декларацију са препорукама владама и Европској комисији да се конкретније посвете и заједно раде на спровођењу Акционог плана за регион, да би привреда била конкурентнија и лакше долазила до финансијских средстава.

Привредне коморе западнобалканске шесторке - чланице Коморског инвестиционог форума, у име привреда које окупљају, позвале су владе региона, Европску комисију и државе ЕУ укључене у Берлински процес да се још конкретније посвете и заједнички раде на спровођењу Акционог плана за економски регионални простор како би компаније на Западном Балкану што пре почеле да уживају видљиве користи регионалних интеграција, изјавио је Марко Чадеж, председник ПКС.

Управни  одбор Коморског инвестиционог форума, којим председава Чадеж, на данашњем заседању, у склопу припреме за предстојећи  Самит о Западном Балкану у Лондону, усвојио је декларацију са  препорукама привреде  свим учесницима у спровођењу агенде за регионалну сарадњу. Такође, Управни одбор КИФ-а за генералног секретара заједничке регионалне коморе у Трсту изабрао је Сафета Грџалијуа, председника Привредне коморе Косова.

Циљ препорука је брже отклањање баријера и смањење трошкова, једноставније процедуре и прописи за успешније  пословање, више међусобне трговине и инвестиција, како би регион постао конкурентнији на глобалној инвестиционој мапи и обезбедио бржи економски раст и развој и више радних места.

Чадеж је, уз оцену да је у протеклих годину постигнут напредак, да су владе доста урадиле и и да су координатори при кабинетима премијера били посвећени том послу, истакао да, из угла људи из приватног сектора, који су свакодневно на терену, резултати могу бити још бољи и да системским решењима треба додатно побољшати услове пословања у региону.

Да би се обезбедила  боља координација унутар региона, осигурало спровођење договорених политика које ће омогућити стварање јединственог економског простора, по речима Чадежа, коморе владама Западног Балкана, као једно од решења предлажу оснивање министарстава за регионалну сарадњу.

Јефтинији промет робе у региону  

Уклањање свих нецаринских баријера унутар региона, узајамно признавање сертификата, уз брже увођење европских стандарда и електронских докумената, привредницима би, према овим препорукама, обезбедило јефтинији промет робе у региону и смањило дуге редове камиона на прелазима.

За бржи раст економија региона и креирање нових радних места, неопходно је, указао је Чадеж, обезбедити бољи и лакши приступ капиталу и алтернативне изворе финансирања  за мала и средња предузећа, као кичму економског система.

На листи препорука привреде је и спровођење дигиталне агенде и дигиталне трансформације компанија, образовање према потребама привреде, признавање квалификација, већа мобилност људи, чиме би се  створили услови за смањење незапослености и спречио одлив квалитетних кадрова из региона.

"Са европским званичницима разговарамо и о такозваном инклузивнијем придруживању, које би обезбедило да одмах примењујемо стандарде и прописе које усвојимо, не чекајући да свака држава постане чланица, јер тако штедимо и новац и време нашим компанијама", нагласио  је Чадеж.

Указујући на важност економске сарадње и изградње јединственог економског простора  за будућност, опстанак и развој привреда региона, Чадеж је истакао значај и допринос Берлинског процеса остварењу тих циљева који су у фокусу ове иницијативе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво