Какав партнер је потребан Петрохемији и МСК?

Влада планира да до краја године реши проблем РТБ "Бора", ПКБ-а и Петрохемијског комплекса. За њихову продају се припремају тендери, а за кикиндски МСК са 535 запослених, позив заинтересованим инвеститорима отворен је до 10. августа.

За Метанолско-сирћетни комплекс, за пола године расписан је други јавни позив. До половине августа знаће се има ли пријављених – а могу да се пријаве компаније које се баве хемикалијама и имају најмање 150 милиона евра прихода.

Како РТС сазнаје, има заинтересованих из Немачаке, Јапана и Турске.

Текуће пословање МСК је позитивно, али им је проблем скуп гас – њихова основна сировина.

"Најбољи партнер за МСК би био онај који би наставио производњу јер очигледно они могу да прођу на светском тржишту. Деведесет пет одсто произведеног метанола се извози, као и 98 одсто сирћетне киселине, и то углавном у Европску унију", истакао је Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС-а.

Економиста Владимир Круљ сматра да је неопходан партнер који ће омогућити нижу цену гаса с једне стране, а с друге стране да има искуство не само када је у питању пласирање производа, већ и када је у питању технологија. Самим тим добиће се конкурентна позицију на тржишту, навео је Круљ.

И Петрохемија се припрема за приватизацију. Та панчевачка фабрика, очишћена од старих дугова, већ четврту годину послује позитивно. Има 1.400 запослених и треба им стратешки партнер који ће улагати у погоне и ширити производњу.

"То су капацитети који не могу бити мали. Ту важи економија скале – што је већи капацитет и производња је профитабилнија. Оно што је код наше Петрохемије специфично јесте да је Петрохемија извозно оријентисана, што значи да она толико и не зависи од домаћег тржишта", објашњава професор Технолошког факултета у Београду Александар Орловић.

О приватизацији Петрохемије, Влада разговара са Русима и Азербејџанцима.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 04. јун 2018, 16:15)
Marko [нерегистровани]

Cena Gasa

Molim bilo koga od strucnjaka, novinara, politicara da mi objasni kako to "strateski partner" moze jeftinije da nabavi gas kada se gas ili nabaljva na trzistu/berzi kao npr. u nemackoj ili preko ugovora sa gasnim kompanijama, a ti ugovori idu na vise godina. Cenu koju drzava dobija, tesko da ce Partner jeftinije nabaviti!
Sta se Petrohemije tice, treba traziti odstetu od evropskih drzava koje su bombardovale petrohemiju i doveli do "ekocida" i od naplacene stete treba uloziti u moderniji pogon....

(понедељак, 04. јун 2018, 06:05)
anonymous [нерегистровани]

Partneri

Laž je da je ovim preduzećima potreban "partner". Niti imaju problem sa plasmanom, rade sa profitima i mogu da investiraju, a tehnologija za modernizaciju je široko dostupna. Ovo je samo nastavak divlje rasprodaje zemlje i promašene ekonomske politike od 2000. godine do danas. Kompradorska bajka bez kraja.