Какав партнер је потребан Петрохемији и МСК?

Влада планира да до краја године реши проблем РТБ "Бора", ПКБ-а и Петрохемијског комплекса. За њихову продају се припремају тендери, а за кикиндски МСК са 535 запослених, позив заинтересованим инвеститорима отворен је до 10. августа.

За Метанолско-сирћетни комплекс, за пола године расписан је други јавни позив. До половине августа знаће се има ли пријављених – а могу да се пријаве компаније које се баве хемикалијама и имају најмање 150 милиона евра прихода.

Како РТС сазнаје, има заинтересованих из Немачаке, Јапана и Турске.

Текуће пословање МСК је позитивно, али им је проблем скуп гас – њихова основна сировина.

"Најбољи партнер за МСК би био онај који би наставио производњу јер очигледно они могу да прођу на светском тржишту. Деведесет пет одсто произведеног метанола се извози, као и 98 одсто сирћетне киселине, и то углавном у Европску унију", истакао је Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС-а.

Економиста Владимир Круљ сматра да је неопходан партнер који ће омогућити нижу цену гаса с једне стране, а с друге стране да има искуство не само када је у питању пласирање производа, већ и када је у питању технологија. Самим тим добиће се конкурентна позицију на тржишту, навео је Круљ.

И Петрохемија се припрема за приватизацију. Та панчевачка фабрика, очишћена од старих дугова, већ четврту годину послује позитивно. Има 1.400 запослених и треба им стратешки партнер који ће улагати у погоне и ширити производњу.

"То су капацитети који не могу бити мали. Ту важи економија скале – што је већи капацитет и производња је профитабилнија. Оно што је код наше Петрохемије специфично јесте да је Петрохемија извозно оријентисана, што значи да она толико и не зависи од домаћег тржишта", објашњава професор Технолошког факултета у Београду Александар Орловић.

О приватизацији Петрохемије, Влада разговара са Русима и Азербејџанцима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво