Ко се труди да звук шиваћих машина у Ивањици не утихне

Некада је у ивањичкој текстилној индустрији радило више хиљада моделара, кројача, шнајдера, а само кроз капију "Јавора", свакодневно је улазило скоро 4.000 радника. Последњу деценију обележиле су приватизације и стечај чувених конфекција, а у Ивањици је настало више мањих шивара у којима се производе првенствено квалитетне кошуље, по којима је то место некада било познато.

Пре више од три године узеле су социјални програм и позајмиле машине. Сада месечно, услужно, сашију око 7.000 одевних предмета.

"Било је јако тешко добити клијенте за које ћеш радити, стећи њихово поверење, поштовати квалитет и рокове, а уз све то, радити на опремању машинског парка, на простору, тако да је стварно много било тешко", каже Љиљана Савић из МДМ Ивањица.

Њена колегиница Ирена Крсмановић истиче да се надају да ће у будућности производњу усмерити на сопствени производ. 

"Ми се надамо, бар неких 20 одсто у будућности, да полако нашу производњу усмеримо ка томе да имамо свој производ. Треба то исфинансирати, велика су то средства", напомиње Ирена Крсмановић из МДМ Ивањица.

Да направе препознатљив производ и изборе се за тржиште и ван граница Србије, успели су у неким фирмама. Да опстану прате модне трендове, нуде шивење на меру.

"Мислим да једино тако човек може да функционише на овом тржишту јер је све већа и већа конкуренција и све више и више робе упливава на ово тржиште, мислим да то и није регулисано баш најбоље", каже Драгољуб Константиновић из ивањичке фирме "Константин текс".

Текстилна производња, кажу, тежак је посао. Осим кошуља из ивањичких шивара, на захтевно тржиште одлазе столњаци и радна одела. Продаја директном купцу, кажу, добар је модел пословања. 

"Ми директно увозимо репроматеријал или купујемо директно код увозника, имамо своју производњу, а продајемо крајњем купцу. И тиме смо заокружили циклус, с тим што ипак то захтева мало већи труд, улагање, путовање и онда резултати не изостају", напомиње Срдан Ћојбашић из ивањичког "Либертекса".

Иако од затварања конфекције "Јавор" ни приближан број радника није остао у текстилној индустрији, звук шиваћих машина у Ивањици није утихнуо. Они који су се осмелили да започну сопствени посао већ запошљавају од 20 до 50 радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво