Топлане нуде репрограм дуга домаћинствима

Уз свођење рачуна протекле грејне сезоне, топлане већ припремају постројења за наредну. Ремонтни посао могао би да буде закочен због лоше наплате рачуна за грејања, јер само дуговања премашују 21 милијарду динара. Како би наплатиле та потраживња, а олакшали домаћинствима, поједине топлане већ нуде репрограм.

Новопазарска топлана за грејање потражује више од 160 милиона динара. Три четвртине те суме дугују грађани, па у топлани дају могућност плаћана на рате.

"Корисницима је понуђено да дођу и склопе уговор за измирење својих обавеза у шест рата, то је једна повољност. Заинтересованих има, али не у толиком броју, тако да је наша правна служба у обавези да покреће утужења", каже портпарол ЈКП "Топлана" Нови Пазар Садија Ганевић.

Зрењанинска топлана има и већу муку јер поред 71 милион динара текућих неизмирених рачуна грађана, не могу да наплате и дупло већа стара дуговања.

"Дуг од 114 милиона се одоноси на само 300 корисника у граду Зрењанину. Реч је о корисницима који дугују по неколико стотина хиљада динара до милион динара. Разматрамо и оне последње начине да наплатимо своја потраживања иницирањем продаје некретнине. Ми апелујемо на њих да се избегну ове крајње мере, да дођу до нашег предузећа и склопе споразум о исплати дуга", каже Меланија Лојпур из топлане у Зрењанину.

У Удружењу топлана подсећају да наплата рачуна диктира ремонтне послове и набавку енергената за престојећу грејну сезону.

"То заиста у овом тренутку може да постане озбиљан проблем с обзиром да нам престоји инвестиционо одржавање Укупан обим инвестиција до почетка грејне сезоне са инвестиционим одржавањем требало би да буде преко 5,5 милијарди динара", каже Милован Лечић, директор Удружења топлана Србије.

Оакшавајућа околност је што већина даљинских система у Србији данас уредно плаћа своје текуће обавезе за гас и мазут. Од старог дуга за енергенте, остало је још шест милијарди динара, што је три пута мање него пре три године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво