За планирани гасовод од Бугарске до Мађарске Србији већ стижу понуде

Једна од тема разговора током посете српског председника Турској и Русији је снабдевање гасом. На јавни позив за резервацију капацитета "Новог гасно-траспортног система" који Србија развија од бугарске до мађарске границе, јавило се девет компанија. Иако су понуде необавезујуће, за Владу је то добар сигнал оправданости инвестиције. Како РТС сазнаје, тражене количине гаса које би стизале тим гасоводом чак шест пута премашују нашу годишњу потрошњу.

На пројекту новог гасовода ради "Гастранс", бивше предузеће "Јужни ток Србија", а необавезујуће понуде за резервацију његових капацитета дале су им и домаће и компаније из окружења. До краја јуна треба завршити анализе тржишта и трошкова и прибавити мишљења комшија – Бугарске и Мађарске.

"За очекивати је да ће и они дати позитивно мишљење. Овај необавезујући тест је показао врло добре параметре, могуће би било очекивати да у трећем кварталу дође до новог позива за обавезујуће закупе капацитета", истиче министар рударства и енергетике Александар Антић.

Србија годишње троши око две и по милијарде кубика гаса, а на основу приспелих понуда, у земљу би новим гасоводом стизало још 15 милијади кубика што захтева капацитет од 42 милиона кубних метара гаса на дан.

"Ако то поредимо са постојећим улазом који имамо из правца Мађарске, то је негде око три пута више јер капацитет који је могућ на правцу из Мађарске је око 13 милиона кубика природног гаса на дан", објашњава Аца Вучковић из Агенције за енергетику.

Стручњаци очекују и знатно већи капацитет јер потрошња гаса расте. Од почетка године само је "Гаспром" европским потрошачима повећао испоруке за 6,3 одсто а велика тражња остаје, кажу, и током лета.

"И код нас индустријска производња, види се, почиње да расте и нама ће сигурно бити потребне веће количине гаса у односу на ове које имамо. Изградња једног гасовода, који би ишао од бугарске границе до Мађарске, који би се везао евентуално и за 'Турски ток' за Србију би било веома корисно и неопходно", рекао је Воја Вулетић из Удружења за гас.

Нови гасовод рачуна и на дотоке гаса из других извора јер Србија са Бугарском ради и на гасном повезивању од Ниша до Софије.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 05. мај 2018, 09:31)
anonymous [нерегистровани]

ponuda

Najbolje da prihvatimo dve ponude i Rusku i EU, tako da svako moze svoj gasovod da gradi a mi da imamo isporuku gasa nezavisno od politicke situacije.
Da je Bugarska to uradila ...