"У Србију би поново инвестирало 85 одсто немачких предузећа"

Председник Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер каже за РТС да најновије истраживање те коморе о пословном окружењу и инвестиционом потенцијалу Србије показује да су немачка предузећа у Србији веома задовољна, као и да се економски амбијент поправља. Истиче да би 85 одсто немачких предузећа поново инвестирало у нашу земљу.

Роналд Зелигер је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да су немачка предузећа задовољна пословном климом у Србији.

"Предузећа виде да овде постоји будућност, виде да овде постоји добра радна снага која ради за простојне наднице, постоје добри добављачи. Све у свему, 85 одсто би поново инвестирало у Србију", рекао је Зелигер.

На питање да ли немачке компаније у Србији планирају проширење производње и капацитета, Зелигер каже да су садашње бројке сјајне и да много говоре, али да се могу очекивати значајна проширења.

"Имамо готово 400 немачких предузећа у Србији, предузећа са немачким капиталом, који имају скоро 45.000 радника и то су заиста велики бројеви", навео је Зелигер.

"Ја пратим ову студију већ неко време и видим да број расте из године у годину. Ми ћемо и даље инвестирати пре свега у она предузећа која су већ овде и ја мислим да ће бити и проширења и то значајних", додао је председник Немачко-српске привредне коморе.

Немачке компаније траже добављаче из Србије, а Зелигер каже да је највећи потенцијал аутоиндустрији, у електроиндустрији и области обраде пластике.

"Постоје многа настојања и са стране Немачко-српске привредне коморе, покушавамо да успоставимо контакте и да омогућимо сарадњу. Могли смо да установимо да су српска предузећа изузетно добра, пружају одличан квалитет производа, могу да испоруче велике количине производа ако је потребно", објаснио је Зелигер.

Немачка предузећа не воле ризик

Истакао је да су немачки провредници задовољни пословном климом у Србији, наводећи да је она веома атрактивна са стране логистике и трошкова, али да је њима потребно и сигурно окружење.

"Знате да не само немачка предузећа, него и сва друга предузећа, не воле ризик – то су теме попут правног система, правне сигурности и то су теме које нас прате дуже време и нажалост ове године се и потврдило да ту предузећа виде још много простора за побољшања, а то је на дневном реду у току приближавања ЕУ", рекао је Зелигер.

Указао је да је Немачко-српска привредна комора препознала да је дуално образовање изузетно важно.

"Ту смо последње године веома интезивно сарађивали са српским инстутуцијама и мислим да смо направили добру понуду да бисмо обезбедили нове образоване кадрове", додао је Зелигер.

Будући да је и на челу "Хемофарма", Зелигер је навео да наша земља са том фарацеутском фабриком постаје регионални центар.

"Ту се ради о томе да 'Штада' у многом земљама источне Европе је већ заступљења, и Србија и ‘Хемофарм‘ су овде најјаче јединице у смислу да имамо много квалификованих запослених и овде смо постали централа у смислу менаџмента", објаснио је Зелигер.

"Мислим да је то важна и лепа прича за Србију. Ја сам сада задовољан, за осам европских замаља од којих је већина чланица ЕУ и сјајно је да је једна таква одговорност из земље која није чланица ЕУ и то говори много о потенцијалу Србије", закључио је Зелигер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво