Влада улаже 65 милиона евра у ИТ сектор

Влада Србије у наредне три године инвестираће око 65 милиона евра у инфраструктурне пројекте у научно-технолошке паркове у Србији, рекла је премијерка Ана Брнабић, отварајући иновационе лабораторије у београдском научном центру. Циљ је да Влада направи искорак од економије засноване на инвестицијама ка економији заснованој на иновацијама, каже Брнабићева.

Процес 3Д штампе омогућава бржу, јефтинију и погоднију израду макета, склопова и делова. Могу да се користе у медицинске, стоматолошке и ортопедске сврхе, у архитектури, грађевинарству, индустријском дизајну, авио и аутомобилској индустрији.

"Ми се бавимо дизајном и производњом естетских облога за протезе. И као што видите код мене и као што се штампа на штампачу, то су облоге које покривају протезе", каже Арсен Арсеновић из Пајрет арт тима.

"Ми сада производ правимо ручно. Са 3Д штампачима тај процес ће бити много оптиматизованији, моћи ћемо бољу услугу да пружамо корисницима", каже Ања Чарапић из "Urbigo-a".

Почело се од бизнис инкубатора техничких факулета, да би данас у Научно-технолошком парку радило 500 инжењера у 60 компанија. Прошле године зарадили су седамнаест милиона евра.

"Ако томе укључимо претходно 40 и нешто компанија, алумни стартап компаније, ми сада имамо мрежу од више од 100 компанија и са скоро хиљаду инжењера, то је потенцијал за развој", каже Гордана Даниловић Грковић, в. д. директора Научно-технолошког прака Београд.

У том послу битна је подршка швајцарске владе, а у плану су нови заједнички пројекти.

"Задовољан сам што су у Научно-технолошком парку присутне бројне иновационе компаније и што раде млади инжењери, јер то спречава одлазак младих из Србије, а неки се и враћају", каже Иво Герман из државног секретаријата за економске послове Швајцарске. 

"Циљ је да ова Влада Србије направи искорак од економије засноване на инвестицијама коју ми данас имамо, где се ми такмичимо са другим земљама у окружењу и у субвенцијама за отварање нових радних места и довођење што већег броја инвеститора да бисмо смањили незапосленост на једноцифрену, да направимо искорак у економију засновану на иновацијама", каже Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Улагаће се у научно-технолошке паркове у Новом Саду, Нишу, нову зграду Института за физику, Биосенс институт у Новом Саду, бизнис инкубаторе у Чачку, Бору, Зајечару, Краљеву...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво