Отворена нова фабрика "Хенкела" у Крушевцу

Нов производни погон кућне хемије компаније "Хенкел", која у Србији послује од 2002. године, отворен је у Крушевцу у присуству премијерке Ане Брнабић, амбасадора Немачке Аксела Дитмана, представника компаније и Града Крушевца.

У новом погону посао ће добити још 50 људи, а у фабрици ће се користити први пут најсавременија технологија за производњу "сомат" таблета за машинско прање судова са растворљивом фолијом, којим ће се, како наводе у компанији, снабдевати 36 регионалних, европских и глобалних тржишта.

Пресецањем врпце, нову фабрику свечано су отворили премијерка Ана Брнабић, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, директор фабрике "Хенкел Србија" у Крушевцу Душан Антонијевић, као и представници компаније на глобалном нивоу и представници локалне самоуправе.

Премијерка је истакла да је нова инвестиција важна за српску привреду и да "Хенкел" даје добар путоказ како треба да се третирају људи да би дошли и остали код вас да раде.

"Хвала вам за фантастичне услове за наше раднике и на томе што запошљавате у Србији око 400 људи", рекла је Брнабићева.

Она је назначила да "Хенкел" отвара нова радна места, али и доводи нову технологију и знање, а то је оно што ће сутра одређивати конкретност.

"Надам се да ћете овим погоном ући међу десет извозника из Србије и тиме подићи конкурентност Србије", рекла је премијерка.

Она је навела да је Крушевац постао један од примера локалне самоуправе које су повољно окружење за пословање, како за стране, тако и за домаће компаније.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман истакао је да "Хенкел" види као симбол све интензивније економске сарадње Србије и Немачке.

Назначио је да у Србији послује око 400 немачких компанија, које запошљавају 44.000, а од 2000. године немачке инвестицију у Србију су две милијарде евра.

Директор фабрике Душан Антонијевић истакао је да "Хенкел" успешно послује у Србији већ више од 15 година и до сада је инвестирао 200 милиона евра у српско тржиште.

Истакао је да је изградња новог производног погона почела прошле године и завршена за осам месеци.

Немачка компанија "Хенкел" послује широм света у различитим областима. Основана 1876. године, компанија је прошле године остварила продају од 20 милијарди евра и оперативни профит од 3,5 милијарди евра. 

Три најпознатија "Хенкелова" бренда су "персил" (детерџент), "шварцкоф" (нега косе) и "локтајт" (лепак), а остварили су више од 6,4 милијарде евра укупне продаје.

"Хенкел" је 1962. године лансирао "сомат" – први детерџент за чишћење у Немачкој који је посебно развијен за машине за судове.

"Важно да развијамо сарадњу са Немачком"

За Србију је важно да развија сарадњу са Немачком, јер је та земља један од најважнијих трговинских партнера Србије и међу највећим лидерима у области нових технологија, изјавила је премијерка Брнабић.

Брнабићева је истакла да ће бити успостављена сарадња са Немачко-српском привредном комором на отварању образовних центара широм Србије у којима ће наши људи бити обучавани за високостручна радна места.

"Важно је да што више проширујемо асортиман сарадње са Немачком, јер је она један од технолошких лидера у Европи. Немачка ће нам помоћи да имамо што већи квалитет радних места, да као "Хенкел" у Крушевцу, имамо нове технологије, које повећавају нашу конкурентност и извоз", рекла је Брнабићева новинарима у Крушевцу.

Она је навела да се прошле недеље састала са представницима Немачко-српске привредне коморе.

"Како будемо спустили незапосленост испод десет одсто, што ће, надам се, бити ове године, почећемо са том комором да радимо на томе да широм Србије отварамо образовне центре, како бисмо имали бржу преквалификацију људи, да се брже запошљавају. Али исто тако и обуку за висококвалификоване, људе са факултетском дипломом, да имају бржу обуку и буду спремни за високостручна радна места", истакла је премијерка.

Она је изразила очекивање да ће у наредне четири недеље Немачко-српска комора, у сарадњи са ПКС, дати прву анализу 2.200 компанија на основу које ће се наставити планирање где ће бити отварани образовни центри и која обука ће бити пружена грађанима.

"Очекујем да ћемо брзо, пре краја године, имати много бољу сарадњу, која је неопходна да бисмо искористили потенцијале које привредно окружење Србије нуди немачким и другим компанијама, да бисмо што брже запошљавали наше људе", рекла је Брнабићева.

Без назнака да се "Етихад" повлачи из "Ер Србије"

Председница Владе Србије изјавила је да нема никаквих назнака да ће "Етихад" да се повуче из уговора са "Ер Србијом".

Брнабић је истакла да је Влада Србије у свакодневном контакту са свим партнерима, па самим тим и са "Етихадом", који, како је подсетила, има 49 одсто удела у власништву националне авио-компаније.

"Ми немамо аполутно никакве назнаке да ће ''Етихад'' да изађе из уговора са ''Ер Србијом'', која добро послује", рекла је премијерка новинарима у Крушевцу.

Она је назначила да "Ер Србија" има озбиљно добре резултате који се одражавају и на пословање београдског Аеродрома "Никола Тесла", који је , како је указала, прошле године први пут у историји имао више од пет милиона путника.

То је, подвукла је Брнабић, помогло да држава склопи одличан посао са француском компанијом "Ванси", о концесцији за Аеродром и да за ту концесију добије висе од 1,5 милијарди евра у наредних 25 година, када се та ваздушна лука враћа на управљање грађанима Србије.

На питање да ли би она као менаџерка оценила да је држава "добро прошла" током осам месеци од потписивања уговора ЈАТ-а и Етихада до тренутка када је Етихад стекао власништво од 49 одсто "Ер Србије", Брнабић је рекла: "Мислим да је крајње неозбиљно да мене питате за такве ставари које се тичу менаџмента једне авио-компаније".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво