Вучић: Само заједно Србија и БиХ на трећим тржиштима

Председник Србије Александар Вучић оценио је у Мостару да је регионална сарадња за Србију веома важна. Истакао је да задовољан што је Србија у прва три месеца коначно остварила задовољавајући раст БДП-а од између 3,9 до четири одсто.

Вучић је на пријему који је приредио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поводом Међународног сајма привреде на којем је Србија земља партнер, рекао да је захвалан привредницима из Србије јер су плаћањем пореза допринели добрим економским резултатима наше земље.

"Не бисмо успели у свему томе да нема наших привредника. Нема никакве сумње да ћемо и ову годину завршити са суфицитом у буџету и да ћемо успети да привучемо највећи број директних страних инвестиција, да будемо земља која смањује драстично јавни дуг, нагласио је Вучић.

Како је навео, више од 60 српских компанија је дошло у Мостар", додајући да су Србији веома важни Бањалука, Сарајево, али и да је "страшно важан" и Мостар.

Наша су тржишта појединачно мала, рекао је Вучић, нагласивши да само заједно Србија и БиХ могу да изађу на трећа тржишта.

Вучић је привредницима из БиХ поручио да су добродошли на тржишту Србије.

Позвао је привреднике да наставе са контактима, наводећи да је у прошлој години робна размена између Србије и БиХ увећана за 137 одсто и да је достигла преко 1,7 милијарди евра.

"Како је кренула размена у овој години очекујемо да дође до две милијарде евра и тиме БиХ постаје не само трећа извозна и четврта увозна дестинација, већ се приближава и резултатима других земаља", рекао је Вучић.

Каже да га је хрватски члан Председништва Драган Човић обавестио да су неке компаније из Србије већ успоставиле контакте са фирмама у Херцеговини како би кренуле у заједничке послове, Вучић је охрабрио српска предузећа да то ураде и да уђу храбро у тај процес.

Марко Чадеж је истакао да земље региона сувише мале да би могле једне без других. "Ми смо мале економије да бисмо преживели битку која је све суровија у економији која се мења из дана у дан", рекао је Чадеж окупљенима на пријему у Мостару.

Порука привредницима да иду у Приштину

Вучић је поручио привредницима и да иду у Приштину на сајам, јер, напоменуо је, "тамо нећемо причати о пушкама и сукобима, већ о будућности, брашну и другој роби".

Најавио је да ће и следеће године доћи на сајам у Мостар, и замолио привреднике да и идуће године као излагачи представе лепу Србију свим добрим људима.

"Очекујемо да и кроз Берлински процес и заједничко приступање ЕУ, много тога урадимо заједно. Срећан сам што бугарски премијер Бојко Борисов долази овде и што ћемо моћи да представимо Србију и добре односе Србије и БиХ на најбољи начин", рекао је Вучић.

Поновио је позив људима из Херцеговине и целе БиХ да дођу у Србију и виде како ће бити примљени.

"Уверен сам да ће да осете најискреније пријатељство и гостопримство и да ће се често враћати у све крајеве наше земље", рекао је Вучић.

Вучић је на крају обраћања још једном похвалио привреднике рекавши да су обавили важан посао тиме што су добро представили Србију.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара