Србија се спрема за енергију из биомасе

Од свих обновљивих извора енергије, највећи потецијал наша земља има у биомаси, чак 61 одсто. Биоенергија је перспективан посао, па је Немачко-српска привредна комора са Савезним министарством за економију и енергетику Немачке, организовла сусрет од 150 немачких и домаћих предузећа како би размотрили и поспешили те пројекте у Србији.

Србија се обавезала да ће до 2020. обезбедити 100 мегавата енергије из биомасе и 30 мегавата из биогасних постројења. До сада смо изградили биоенергетске капацитете који дају укупно 23 мегавата.

"Ако направимо паралелу са Немачком где имамо девет хиљада биогасних постројења видимо да је пред Србијом још дугачак пут по питању биоенергије. Немачке копаније су дошле овде за одређени облик сарадње", истиче Стеван Ђурић из Немачко-српске привредне коморе.

"Улагања у биоенергију повећавју енергетску ефикасност и смању загађење ваздуха а тако штедимо новац. Зато Немачка и подржава пројекте Владе Србије у тој области", каже Рајнер Шелахас из "ГИЗ Србија".

Велики потецијал биомасе је у дрвној индустрији, затим од шумских остатака, а посебно у пољопривредном отпаду који може да замени угаљ и нафту. Прукупљање биомсе, али и градња биоенергана идеалан је посао и за сеоске задруге.

"Ако причамо о остаку и опстанку људи на селу, онда је ово један од добрих начина да се то деси", сматра Драган Жукић, члан Удружења "Биогас Србије"

Инвестирање у биоенергију се иплати за око седам година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво