Кнежевић: Подршка малим и средњим предузећима стратешки приоритет

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да је сектор микро, малих и средњих предузећа кичма привреде и генератор раста и нових послова, и зато је стратешки приоритет Владе и Министарства привреде неколико година уназад - свеобухватна подршка том сектору.

"Од идеја предузетника, њиховог труда и предузимљивости зависи и брзина раста и развоја Србије. Предузетници који улажу у свој бизнис, доносе и нове технологије, што даље чини српске производе атрактивним и за извоз", истакао је Горан Кнежевић у ауторском тексту за Блиц, наводи се у саопштењу Министарства привреде.

У данашње време, указао је, најуспешније су оне земље у којима се посао ствара, где постоји предузетничка идеја и окружење које подстиче њихов развој.

"У ресору који водим, већ неколико година уназад, прешли смо са речи на дела и подржавамо привреду на више паралелних колосека. Најпре, привреда данас има оно без чега не може да расте ни у једној земљи - политичку стабилност", истиче Кнежевић.

Кнежевић наводи да, уз такву основу, може да се рачуна и на то да су све владе од 2013. године у пракси показале да су реформске и да им је унапређење пословног амбијента високо у агенди приоритета.

Држава, како каже, даје и подстицаје у новцу, бесповратна средства, јефтине кредите, а и оно што је некима можда значајније од новца - бесплатне обуке и менторинг.

Бесповратна средства предузетницима

Министарство привреде наставило је традицију и расписало је прве програме за 2018. у оквиру којих је, у првом таласу, обезбедило 750 милиона динара бесповратно.

"У претходним годинама, ослушкивали смо потребе привреде, и зато су овогодишњи програми још бољи од претходних, јер смо кроз њих настојали да на најбољи начин одговоримо на те потребе", рекао је Кнежевић.

Додао је да је за програм који подржава развојне пројекте компанија, обезбеђено 500 милиона динара бесповратно.

"За нас је кључно да подржимо оне који су храбри и не траже посао у јавном сектору, већ сами себи стварају послове. За почетнике у бизнису се у пракси, на жалост, показало да јако тешко долазе до извора финансирања. Ми то желимо да променимо. Већ смо имали успешне програме намењене овој категорији, а сада настављамо", рекао је Кнежевић.

Навео је да је ове године за њих обезбеђено 250 милиона бесповратно.

Паралелно је, како пише, и у 2018. поново отворена могућност учествовања у бесплатним обукама, саветовању и менторингу у 16 акредитованих агенција широм Србије.

Учешће министарства у суфинансирању набавке опреме

Кнежевић додаје да ће министарство привреде суфинансирати и набавку нове опреме, а за то је већ обезбеђено око 560 милиона динара које привредници такође не морају да врате.

Први корак је, наводи, да се одаберу партнерске банке и лизинг куће са најповољнијим каматним стопама.

"Наша идеја је да наставимо да афирмишемо предузетнички дух у Србији, јер су ефекти кроз овакве послове и програме највећи на привредни раст, буџет и успешну економију државе", каже поручује Кнежевић.

Указује да се то показало 2016. године, која је проглашена Годином предузетништва, а резултат је био нових 17.000 предузећа, нових 30.000 радних места, и 70 одсто већа остварена нето добит.

"Очекујем да ће, кад се сабере резултат у 2017. години, у којој је за ММСП одвојено 18,2 милијарде динара, од чега 7,6 милијарди бесповратног новца и више од пола милијарде евра за повољне кредите, резултат бити једнако добар. Ми смо свој посао озбиљно схватили и настављамо", закључио је Кнежевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво