Нови снабдевач струјом за Краљево и Ваљево за сада само на папиру

Велики потрошачи од 2013. године, а од пре две године и домаћинства могу да бирају ко ће их снабдевати струјом. С ниском ценом ЕПС, за сада, одолева конкуренцији. Међутим, јавност је узбуркала информација да је на тендерима за снабдевача јавне расвете у Краљеву и Ваљеву победила "Хрватска електропривреда" – повољнијом понудом. Ипак, прелазак код новог снабдевача коче дугови према ЕПС-у.

Тендер за јавно осветљење у Ваљеву био је у мају, месец дана касније у Краљеву, али још их снабдева ЕПС. Због дугова наша електропривреда им не дозвољава прелазак код другог снабдевача, све док их не измире. Зато су их пребацили на резервно, скупље, снабдевање како не би остали без уличне расвете. У оба града тврде да су новог снабдевача изабрали по закону. У Ваљеву су сигурни у брзо решење проблема.

"У овом моменту не дугујемо ЕПС-у ништа сем рачуна за октобар, који је данас стигао и данас ће бити плаћен, тако да новог снабдевача можемо увести у посао ових дана", наводи Слободан Гвозденовић, градоначелник Ваљева.

У Краљеву ће на новог снабдевача још чекати, јер ЕПС-у дугују 14 милиона динара.

"Ми ћемо одлуком о буџету града Краљева издвојити средства за јавну расвету и чим почне примена новог буџета, ми ћемо та средства уплатити", наводи Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Министра енергетике не брине тржишна утакмица. Подсећа да је хрватски ХЕП већ изгубио 15 одсто домаћег тржишта, па покушава да нађе нове купце.

"Када је реч о Ваљеву, то је била одређена дампинг цена која је далеко испод цене с којом они наступају, на пример, у својој држави. Када је у питању Краљево, ту је дошло до сплета неких околности које су довеле до таквог сценарија. Али, у сваком случају, ЕПС доминира на тржишту у Републици Србији у потпуно тржишним условима, 98 одсто тржишта има и то је за мене кључно", наводи министар рударства и енергетике Александар Антић.

Закон је јасан – ако нема дугова, потрошачи могу променити снабдевача за 21 дан. Али је и чињеница да се нико баш и неће отимати за купце који не плаћају редовно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво