"У понедељак ће бити потписан уговор за топловод Обреновац–Београд"

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да ће на самиту председника влада у Будимпешти 27. новембра, у оквиру механизма сарадње са Кином 16-1, бити потписан уговор за изградњу топловода између Обреновца и Београда.

"Коначно ћемо искористити то што у непосредној близини Београда имамо највећу термоелектрану на Балкану (ТЕНТ) и да можемо да искористимо део њеног потенцијала за грејање станова", рекао је Антић на другој Међународној конференцији под називом "Балкан на Новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутра Иницијативе 16 + 1".

Министар је истакао да ће тако у наредних неколико година моћи да се оствари тај вишедеценијски сан.

Антић је указао да је за тај самиту у Будимпешти спреман већи број уговора и међудржавних споразума.

Министар је Танјугу рекао да се очекује потписивање комерцијалог уговора за изградњу деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге, комерцијалног уговора за деоницу пруге Нови Сад - Суботица у оквиру пројекта за модернизацију пруге Београд - Будимпешта, као и протокола о условима за извоз говеђег меса у Кину.

Представници Министарства рударства и енергетике Србије, Града Београда и Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) потписали су раније са кинеском компанијом "Пауер констракшн корпорејшн" Меморандум о разумевању за пројекат изградње "топлодалековода" Обреновац-Нови Београд.

Коришћењем топле воде из ТЕНТ-а за грејање Новог Београда годишње ће се уштедети 43 милиона евра на увозу гаса који користе Београдске топлане.

Топловод је почео да се гради 1995. године, а 1997. је изградња заустављена. Цеви су извађене, а канали затрпани и 2002. године од тог пројекта се било одустало.

"Србија ће остати најзначајнији партнер Кине"

Нови пут свиле или глобални пројекат "Појас и пут" велика је шанса за развој целог Балкана, а Србија ће задржати улогу најзначајнијег партнтера Кине у овом делу Европе, изјавио је Антић.

Министар енергетике рекао је да Балкан има значајно место у том великом пројекту.

"Овај пројекат, на раскрсници која је за нас често била казна, даје шансу да постане наша велика привилегија и сви заједно морамо да је искористимо за развој читавог региона. Ту шансу морамо да искористимо", нагласио је Антић.

Нагласио је да треба да сарађујемо у региону и превазиђемо проблеме из прошлости, пошто смо сувише времена изгубили у проналажењима разлика.

Антић верује да ће Србија активном регионалном политиком и позивима за сарадњу у регону, стварањем добрих односа са свим државама у региону, бити локомотива на том путу.

"Кина ће без сумње бити прва светска економија и један од наших најзачајнијих економских партнера", нагласио је Антић.

Подсетио је да је Србија откако је установљен мехнизам 16 + 1, 2012. године, једина земља која је на министарском нивоу одржавала односе.

Како каже, Србија је дала велики допринос да та иницијатива прерасте у озбиљан институционални оквир који поприма све озбиљније форме и без дилеме тај оквир постаје значајан елемент кинеско - европских односа.

Антић наводи да не можемо задржати инфрастурктурне, енергетске и друге пројекте, као ни трговину, унутар граница и да је Кина препознала важност регионалних пројеката.

Подсетио је да је Србија са Кином реализовала више пројеката и да су многу у току, на пример изграђен је мост преко Дунава између Земуна и Борче, реализована је прва фаза радова у Костолцу, започета друга фаза изградње новог блока Б-3, затим граде се деонице Коридора 11, кинеским партенери су преузели Железару Смедерево и друго.

Амбасадор Кине Ли Манчанг је рекао да Србија придаје велику пажњу сарађни са Кином и да његова земља то веома поштује.

Ли је истакао да је много срећан што је амбасадор баш у Србији и да његове колеге, на пример у Мађарској, морају да се помуче да нађу шта ће бити потписано са Кином на предстојећем самиту у Будимпешти, док када је реч о Србији он мора да се помичи пошто има много тога што треба да се потпише.

"Између два народа постоји доста заједничког, захваљујемо се вашем народу подржава важне кинеске интересе и ми исто тако подржавамо интересе Србије", навео је Ли.

Рекао је да је на недавно одржаном националном конгресу Комунистичке партије Кине послата јасна порука - ми се залажемо за успостављање новог модела међународних односа.

"То конкретно значи, државе без обзира на величину и развијеност треба да буду равноправне, да поштујемо једни друге и суверетнитет, да се не мешамо у унутрашње ствари других земаља, већ да поштујемо њихов избор. Треба сви да будемо победници, а не да имамо победника и пораженог, то је основа на којој треба да развијамо човечанство", истакао је амбасадор Кине.

Сарадња између Србије и Кине је баш на тој основи и може бити дугорочна, поручио је Ли.

Кина је од 2013. у земље на коридору "Појас и пут" уложила 50 милијарди долара, а председник Си Ђинпинг је најавио нова улагања од најмање 80 милијарди долара.

Овај велики пројекат, у који је Кина спремна да уложи огромне износе новца, укључује изградњу и повезивање инфраструктуре, односно мреже путева и железница од више од 13.000 километара за извоз робе, као и луке и индустријске паркове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво