Отворено тржиште струје, ЕПС одолева конкуренцији

Иако је српско тржиште потпуно отворено, ЕПС одолева конкуренцији – задржао је више од 97 посто потрошача. Други трговци на нашем тржишту уговарају испоруке са неком од фабрика али нико нема рачуницу да струју понуди грађанима јер је ЕПС-ова цена најнижа у региону.

Велики потрошачи, фабрике и компаније још од 2013. бирају од кога ће куповати струју а испоруке уговарају по фиксној цени, најчешће на годину дана. Oд тих тридесетак највећих потрошача, само једна фабрика, цементара "Титан" из Косјерића, користи све предности тог отвореног тржишта које им, према анализама, годишње може донети и 100.000 евра уштеде.

"Нису упућени самo на једног снабдевача који би им диктирао ту цену за снабдевање. Дакле, они могу да купују од више снабдевача различите продукте: годишње, месечне, кварталне, на крају крајева, и дневне на СЕПЕКС-у, чиме, наравно, могу да остваре и велике уштеде", каже директор Српске берзе струје (СЕПЕКС) Милош Младеновић.

На српском тржишту има 106 лиценцираних трговца струјом од чега је 60 активно, већина тргује међусобно а само њих 12 снабдева крајње купце, и то велике.

"Цена јесте пресудна у 99,9 одсто случајева али значајну улогу игра и однос између купца и продавца, флексибилност у њиховим уговорним односима која може у крајњем инстанцама довести до смањења цена електричне енергије", указује стручњак за трговину елктричном енергијом Младен Апостоловић.

Три милиона и триста српских домаћинстава као и мале радње снабдева ЕПС, а по цени коју држава регулише. Другим трговцима је та цена неисплатива па не раде са грађанима.

"Код ЕПС-а цена је и даље нижа од тржишне а, нажалост, нижа и од економски оправдане", каже Љиљана Хаџибабић из Агенције за енергетику Србије.

Рецимо, хрватска Електропривреда у борби са конкуренцијом већ је изгубила 15 посто домаћих потрошача. За новим купцима трага код суседа па у Словенији већ нуди разне погодности.

"Домаћинствима смо понудили ХЕПИ тарифни модел који је најиновативнији. Купци могу плаћати електричну енегију колико заиста потроше а не према аконтацијским ратама", навела је Тина Јакаша, директорка снабдевања у Електропривреди Хрватске.

Либерализација тржишта електричне енергије намеће оштру тржишну утакмицу у целом региону а српска берза струје је све успешнија.

"Ових дана се нешто поправила хидрологија, извозимо мање количине. Додуше, не пласирамо их само на билатералном тржишту него преко берзе струје – СЕПЕКС-а", каже Максим Скоко, технички директор у Електропривреди Републике Српске.

За либерализацију регионалног тржишта неопходна је градња нових електрана у свим земљама, а то успорава недостатак новца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво