Стала продаја на тржишту "половњака"

Светска економска криза имаће утицаја и на наше тржиште половних аутомобила. После правог бума када је од 2000. године до сада увезено преко пола милиона половних аутомобила, камиона и аутобуса, почетак следеће године трговци и купци очекују са зебњом.

Промет половних аутомобила је опао драстично у неколико последњих месеци, па су цене кориговане за десетак процената, али то изгледа неће бити довољно да се продају сва увезена и оцарињена половна возила.

Пијаца у Бубањ Потоку недељом је највећи сајам половних аутомобила на Балкану. После престанка производње домаћег "југа" и "стојадина" нема шансе да купите аутомобил испод 8.000 евра, колико кошта најјефтинија нова "дачија". Цене половњака падају, купаца нема, а најављена економска криза утиче на продају.

Шабац је познат као град са највећим бројем аутоплацева у Србији. Продавци из Шапца кажу да продаја иде слабо и да ће то утицати на незапосленост и стандард грађана.

У "Интегри моторсу", који је званични Рено концесионар и један од највећих плацева половних аутомобила у држави, кажу да криза неће заобићи наше тржиште. Они су реаговали смањењем цена за 15 процената. Убудуће ће наручивати искључиво комерцијална возила.

Оно што свакако има утицаја на продају половних возила јесте и раст евра и повећање камата за куповину на кредит. Преко 50 осто куповина од 5.000 евра па навише, јесу кредитне линије, па ће многи власници морати да рачунају на веће рате.

Пошто ће плате бити замрзнуте, многи ће морати своја возила да предају банкама или лизинг кућама, што ће додатно смањити цене половних возила због много веће понуде и жеље банака да их што пре наплате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво