Љајић: Раст ИТ предузетника у Србији 74 одсто

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је у Нишу да је у последње две године у Србији забележен раст ИТ предузетника за 74 одсто, а на југоистоку земље тај раст износи 102 одсто.

Отварајући трећи Форум напредних технологија у нишком Официрском дому, Расим Љајић је рекао да процене говоре да у Србији до 2020. године у ИТ сектору може бити отворено 50.000 нових радних места.

"Већ сада имамо недостатак од око 15.000 стручњака у области ИТ технологија. По проценама Европске комисије, до 2020. године у свету ће недостајати 800.000 ИТ стручњака", навео је Љајић.

Према његовим речима, колики је значај ИТ компанија за светску економију најбоље говори податак да је вредност пет највећих ИТ компанија, попут "Мајкрософта" и "Фејсбука", чак два и по пута већа од бруто друштвеног производа свих земаља југоисточне Европе.

Генерални директор компаније "Телеком Србија" Предраг Ћулибрк најавио је на отварању Форума да ће та компанија уложити ове и наредне две године 200 милиона евра у базичну инфраструктуру, а највећи део тог износа биће уложен у оптичку инфраструктуру.

На подручју града Ниша, додао је Ћулибрк, "Телеком" ће до средине наредне године уложити у инфраструктуру четири милиона евра.

"Та улагања у инфраструктуру обезбедиће боље сервисе, створиће предуслове за долазак инвеститора и омогућити бољи живот грађана", нагаласио је Ћулибрк.

Навео је да "Телеком" већ сада пружа услуге које су "раме уз раме" са услугама које пружају оператери у најразвијенијим деловима света.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић подсетио је да је Форум напредних технологија покренут пре три године са основним циљем да се Ниш представи као центар напредних технологија.

"Форум треба да промовише производне, научно-образовне институције и друге ресурсе града и на тај начин допринесе привлачењу инвеститора, запошљавању и већем стандарду житеља Ниша", закључио је Булатовић.

Форум напредних технологија трајаће до четвртка, а у оквиру њега биће организовано традиционално Саветовање економиста Србије и Међународна конференција о телекомуникацијама "Телсикс".

Форум напредних технологија организују Град Ниш, нишка регионална Привредна комора, Национална служба за запошљавање, Електронски факултет и Нишки кластер напредних технологија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво