"Јазаки" свечано отворио фабрику у Шапцу

Јапанска компанија "Јазаки" свечано је у Шапцу отворила фабрику за производњу кабловских сетова за камионе "Дајмлер", у присуству председника Србије Александра Вучића. У време кризе није лако доћи до инвеститора, али Србија је у томе успела, поручио је Вучић.

Александар Вучић је на свечаном отварању у Шапцу рекао да је посебна вредност у случају ове фабрике "спој Јапанаца и Немаца".

"Куд ћете боље од тога, ‘Јазаки‘ и ‘Мерцедес бенз‘, куд ћете бољи производ, мало ко у Србији може тиме да се похвали. Мислим да је једна фабрика мало, ако сте у Тунису отворили две сигуран сам да овде можете да отворите бар три, а ми се не бисмо бунили ни ако их буде и више", приметио је Вучић и позвао јапанске инвеститоре да и у наредних седам-осам година отварају фабрике у Србији, а тек онда да размишљају о некој другој земљи.

Председник је рекао да је ово велики дан за Шабац, Мачву и Србију и да је задовољан и срећан што смо у конкуренцији неких других земаља успели да доведемо тако велику фирму да код нас ради и инвестира.

Вучић је рекао да је држава дала 10,1 милион евра и додао да је спремна да да новац и за друге фабрике које би "Јазаки" овде отворио, не само у Шапцу већ и било ком другом месту у Србији.

Инвеститоре какав је "Јазаки", приметио је, можемо да доводимо зато што је држава са банкротства и дефицита, применом фискалних и других мера, доведена у суфицит и има новца који омогућава и долазак инвеститора.

"Велика је то трка и велика утакмица са другим земљама. И други дају новац за инвеститоре – није лако до њих доћи у време кризе – ми смо у томе успели", рекао је председник.

Додао је да је отварање фабрике "Јазаки" значајно за локалну самоуправу, њен развој, али посебно за раднике, који ће моћи да остварују своје снове.

Радницима је поручио да овде представљају и своје породице али и Србију, те их је замолио да то оправдају тако што ће бити вредни, а држава ће, додао је, наставити да доводи инвеститоре.

Отварању фабрике су, поред Вучића, присуствовали и министар привреде Горан Кнежевић, в. д. директора Развојне агенције Србије Радош Газдић, председник корпорације "Јазаки" Шинђи Јазаки, председник предузећа "Јазаки Европа" Бо Инге Андерсон, амбасадор Јапана Ђуићи Такахара, представник компаније "Дајмлер тракс" Инго Етишер и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Обучена и запослена 502 радника

Председник предузећа "Јазаки Европа" Бо Инге Андерсон рекао је да су седам месеци градили фабрику у Шапцу и да су већ обучили и запослили 502 особе. 

"Свако је прошао по 50.000 сати обуке. Све ово не бисмо могли без подршке Владе Србије и локалне власти", рекао је Андерсон.

Оценио је да је "Дајмлер" предводник у производњи камиона, да "Јазаки" нуди најбољу технологију, испоруку и цене, присуство тржишта и интелигентну платформу, те да је заснован на чврстим вредностима, заједничком раду и стандардизованој производњи.

"Све то доносимо у Србију", поручио је.

Зеленовић је рекао да је "Јазаки" изабрао Шабац у оштрој утакмици више градова у Србији и региону, јер се истакао као најпоузданији партнер.

"Ми смо први по брзини издавања локацијских услова, грађевинских дозвола и употребних дозвола. Локацијске услове издајемо за 11 дана, грађевинску дозволу за пет дана, а употребну за два дана", подсетио је Зеленовић, наводећи да је и по евиденцији НАЛЕД-а Шабац најбоље место за инвестиције у земљи.

"Својим примером показујемо да Србија јесте боље место за живот", поручио је градоначелник.

Шинђи Јазаки је рекао да му је част и задовољство што присуствује отварању фабрике, подсетивши да је та компанија 1941. регистрована као произвођач електричних каблова.

"Производимо делове за аутомобиле, мераче и жичане појасеве – сетове и друге компоненте", навео је и додао да је производња потпуно еколошка и да производи могу да се рециклирају.

Како је рекао, Јазаки послује у 46 земаља и има око 290.000 запослених.

"Наша политика иде у корак са светом и потребама друштва. Ми смо оријентисани да обезбедимо да сав учинак пословања поделимо са заједницама у којима радимо. Очекује нас просперитетна будућност у овој фабрици и граду. Хвала 'Дајмлеру' и свима вама", поручио је Шинђи Јазаки.

Производња жичаних појасева и за Мерцедес 

Представник "Дајмлера" Инго Етишер пренео је, како је рекао, као добављач, да је сведок напретка Србије и "Јазакија", те да та компанија има велику шансу да створи нове пословне прилике за будућност.

"'Јазаки' ће пренети производњу жичаних појасева у Србију за нашу фабрику 'Мерцедес' у Немачкој. Ми смо највећи произвођач камиона на свету", подсетио је Етишер, додајући да дневно производе 470 камиона, годишње око 100.000.

"Наши добављачи нуде више од милион различитих варијанти камиона нашим купцима. Очекујемо да ћемо имати одличне каблове који ће се овде производити. 'Мерцедес бенц' жели да буде најбољи произвођач у свету, зато нам је потребан добављач као 'Јазаки', а такође да ова фабрика напредује у будућности", поручио је Етишер.

Позвао је Вучића да посети фабрику "Мерцедесових" камиона у Вертху, оценивши да би то била велика част за ту компанију, а председник Србије је прихватио.

Амбасадор Такахара је честитао нови посао и Влади Србије и корпорацији "Јазаки" и Граду Шапцу, истакавши да су дали велику подршку том пројекту и да је то велика гринфилд инвестиција у Србији.

"План је да буде 1.700 људи запослено 2019. године. Сигуран сам да ће ова инвестиција допринети српској привреди и отварању нових радних места. 'Јазаки' је отворио производну мрежу широм света, придајемо велики значај чврстим везама", рекао је амбасадор и додао да "Јазаки" намерава да подржи унапређење радне средине али и систем образовања у Шапцу.

Приметио је да се повећава број јапанских компанија у Србији и српских које се баве јапанским производима, као и да постоји велики простор за унапређење даље сарадње.

"Очекујем да ће 'Јазаки' усмерити пажњу на Србију у јапанским пословним круговима. У претходном периоду смо имали велико залагање Владе Србије за стварање повољног пословног окружења, консолидацију буџета, смањење незапослености, макроекономских показатеља и флексибилног тржишта рада и очекују се нови напори за привлачење инвеститора", поручио је амбасадор.

Инвестиција вредна око 25 милиона евра 

"Јазаки" је већ запослио више од 500 радника, а до краја 2019. године планира да запосли до 1.700 радника у нашој земљи.

"Био сам дуго, шест месеци, на обуци у Румунији, Литванији и Чешкој, мој посао је тим лидер", каже радник Дејан Бошковић. 

Инвестиција је вредна око 25 милиона евра, укупна површина фабрике је 29.488 метара квадратних, а фабрички круг се простире на око седам хектара у индустријској зони.

У склопу фабрике се налазе производни погон, канцеларије, магацин, кантина и здравствена амбуланта.

Планирани годишњи извоз је око 120 милиона евра.

"Јазаки" је тренутно највећа фабрика у Шапцу и једна од највећих гринфилд инвестиција у Србији.

Реч је о глобалној компанији са седиштем у Јапану, првенствено ангажованој у индустрији аутомобилских компоненти, а главна делатност је производња електронских компоненти за камионе ОЕМ за европско тржиште.

Највећи део производног програма односи се на електронске компоненте које се уграђују у аутомобиле и системе за пренос електричне енергије, "Јазаки" тренутно послује у 46 земаља и запошљава 290.000 радника, а компанија има око 450 производних и других локација.

Од јуна почео да ради и Тренинг центар за обуку запослених

Градња фабрике је почела прошле године и трајала је 258 дана, и од јуна је почео да ради и Тренинг центар за обуку запослених у Србији.

Стављање фабрике у погон обележено је и симболичним спајањем каблова. Вучић je заједно са домаћинима и гостима посадиo шест стабала јапанске трешње испред фабрике.

Влада Србије је "Јазакију" одобрила око десет милиона евра помоћи за покретање фабрике у Шапцу, а из градског буџета је за инфраструктурно опремање издвојено 2,4 милиона евра.

Компанија "Јазаки" је основана 1929. године и послује на око 500 локација и има више од 200 фабрика.

"Јазаки" у Европи има око 350.000 запослених у више од 20 земаља. Има двадесетак производних погона и више истраживачко-научних центара.

Такође, има више производних погона у Бугарској и Румунији, а компанија је у 2014. години остварила приход од 13,8 милијарди долара.

Шабац је и први југословенски град који има повељу о пријатељству са јапанским народом. Пријатељство између Шапца и јапанског Фуџимија траје већ 35 година.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво