Усвојен нови УППР, "Петрохемија" без заосталих дугова

Привредни суд у Панчеву донео је решење о усвајању Унапред припремљеног плана реорганизације за "ХИП-Петрохемију" којим је предвиђено да се сва преостала потраживања поверилаца настала до 31. јануара 2017. године делимично конвертују у капитал "Петрохемије", а делимично отпишу.

Нови Унапред примљеног плана реорганизације, решио је сва историјска дуговања "Петрохемије" и променио власничку структуру, 76 одсто акција панчевачке фабрике биће у власништву државе и повезаних лица, а преостaлих 24 одсто су акције НИС-а и "Лукоила". НИС је са 12 одсто власнички капитал у "Петрохмији" повећао на 21 проценат. Фабрици је омогућно да заврши финансијско рестуктурирање.

"Већ две и по године 'Петрохемија' измирује све текуће обавезе и има позитивно послован резултат. Свакако, ово је један крупан допринос дугорочног решавања статуса фирме. Усвајањем УППР-а обезбеђен је завршетак финансијског реструктурирања компаније и стабилно пословање у будућности. Повериоци су конвертовали 52,3 одсто укупних потраживања, док је 47,7 одсто отписано, тако да је питање старих дугова решено", изјавио је Велимир Унковић, генерални директор "ХИП-Петрохемије".

Наводи да "ХИП-Петрохемија" послује стабилно и генерише позитиван пословни резултат, а све текуће обавезе се редовно измирују.

"Након реализације УППР-а око 76 одсто акција биће у власништву Републике Србије и повезаних лица, а 24 одсто преосталих акција у власништву НИС-а и 'Лукоила'. Очекујемо да се мере предвиђене УППР-ом реализују у кратком року, а најкасније до краја године", објашњава Унковић.

У Влади очекују да ће за "Петрохемију" наћи стратешког партнера јер заинтересованих инвеститора има.

"Петрохемија је ангажовала приватизационог саветника који ће у сарадњи са Министарством привреде, након правноснажног усвајања УППР-а да предложи адекватан модел приватизације фабрике у складу са Законом о приватизацији", наводи се из Министарства привреде.

Доношењем новог УППР-а учињен је велики корак ка дугорочном решавању статуса фирме на чему руководство компаније интензивно ради у сарадњи са Владом Републике Србије.

"Имајући у виду стратешку позицију 'ХИП-Петрохемије' као највећег произвођача петрохемијских производа, једног од најзначајнијих извозника, чисте билансе, као и позитивне пословне резултате које компанија остварује у последње две и по године, сматрамо да су инвестиције у развој основни услов за постизање дугорочно одрживог пословања "Петрохемије", наведено је у саопштењу.

Генерални дирктор "ХИП-Петрохемије" наводи да је фирми потребно улагање како би у будућности била успешно пословала.

"Оно што предстоји и што је најважније за 'Петрохемију' у будућем периоду, јесте улагање у развој фирме чиме би 'Петрохемија' требало да буде дугорочно успешна и да има дугорочно одрживо пословање", истиче Унковић.

"Петрохемија" има 1.450 запослених и вишка нема. Већи део производње иде у извоз. Само у првој половини године извоз је био 94 милиона евра, па је "Петрохемија" доспела на шесто место највећих српских извозника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво