Пут нафташа до лиценце за пумпе

Лиценце за малопродају горива на пумпама издају се од 2006. године. Данас се могу добити за 12 делатности у том сектору и морају се обнављати сваких десет година. Инспекцијске службе су у сталним контролама, а у нафтним компанијама тврде да сви раде са лиценцом, али истовремено се жале на компликовану процедуру за њено обнављање, јер лиценца већини истиче у наредних годину дана.

Лиценца се мора добити пре отварања пумпе, почетка производње у рафинерији, бављења складиштењем или увозом нафте и нафтних деривата. Ко нема лиценцу, инспектору мора дати доказ да је у процедури њеног прибављања.

"Агенција за енергетику је у обавези да у року од 30 дана или изда лиценцу или решењем одбаци захтев енергетског субјекта", објашњава Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције.

Пут до лиценце није лак јер су и услови све оштрији. Рецимо, за велепродају евродизела мора се имати 5.000 кубних метара складишњег простора у власништву или закупу, а за бензин 2.000 кубних метара. Док пумпе, између осталог, у резервоарима морају имати сонде, морају бити осветљене ноћу и имати видно изложене цене деривата.

"Неки су и одустали, а некима су лиценце или одузете или укинуте због тога што су кршили нека правила или у погледу техничке спремности за рад или у погледу правног статуса и тако даље. Значи, они морају непрекидно да испуњавају све оне услове под којим је лиценца издата", указује Љиљана Хадшибабић из Агенције за енергетику.

Од 2014. одузето је 200 лиценци за велепродају, па се данас тим послом баве само 42 лиценцирана предузећа. Највише лиценци издато је за продају горива на бензинским пумпама – чак 500. Нафташи кажу да поштују процедуру.

"Не постоји проблем, него је посао јако велик. С друге стране, документ који изда надлежни инспектор, тржишни, противпожарни, еколошки важи само шест месеци. А некада прикупљање докумената, када неко има више бензинских станица, траје дуже од шест месеци. Таман прикупите све, истекне вам онај који сте први прибавили, тако да има простора за рационализацију посла", истиче Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Због озакоњења објеката и уређења катастра сви они који немају употребну дозволу за своје пумпе мораће ускоро да је прибаве.

"Сада се примењују нови прописи и Агенција то увлачи у издавање нових лиценци", рекао је Славиша Петковић.

Казна за рад без лиценце је од три милиона динара, шест месеци забране рада до чак трајне забране за бављење том делатношћу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво