Отворен "Аметеков" бизнис кампус у Суботици; Вучић: Лепа будућност уз вредан рад

Председник Републике Србије Александар Вучић је данас, пресецањем врпце, отворио "Аметеков" бизнис кампус у Суботици. Од чекања будућности нема ништа, ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност, поручио је Вучић радницима.

Након пресецања врпце, Вучић је са директором фабрике Драганом Нагулићем, министром привреде Гораном Кнежевићем, амбасадором САД Кајлом Скотом, председником Покрајинске владе Игором Мировићем и председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором обишао нови погон.

"Поносан сам на ваш рад и биће вас овде и троструко више, али без вас нико више не би желео да дође овде", рекао је Вучић обраћајући се радницима.

"Од чекања будућности нема ништа, али ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност", поручио је Вучић те захвалио америчкој амбасади која, како је рекао, стално ради на привлачењу нових инвеститора.

Председник електромеханичке групе "Аметек" Тимоти Џонс рекао је да је њихов циљ да интернационална продаја у скорој будућности буде већа од 60 процената.

"Ова нова фабрика у Србији ће нам помоћи да постигнемо тај циљ. Желим да се захвалим на дивном гостопримству и унапред се радујем новим посетама Србији и блиским упознавањем ваше културе и обичаја", рекао је Џонс.

Вучић је истакао да су капацитети "Аметека" троструко увећани и нагласио да Влада Србије није издвајала субвенције "као за највећи број других предузећа".

"Захвални смо 'Аметеку' што је препознао Србију и што покушава да доведе и друге добављаче у нашу земљу. Помоћи ћемо на сваки могући начин и то сам рекао господину Џонсу и осталима из 'Аметека' зато што је наша жеља да све оне који раде заједно са 'Аметеком' на прављењу овог коначног електромотора да их доведу у Србију, да могу успешније и боље да раде у нашој земљи. Да више људи запосле", додао је Вучић.

Скот: У Србији повољни услови за америчке компаније

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот похвалио је Владу Србије и председника земље Александра Вучића за унапређење пословног окружења у Србији и за пружање повољних услова за пословање америчких компанија.

Скот је рекао да су америчке инвестиције у Србији достигле скоро четири милијарде долара, а у америчким фирмама које послују у Србији запослено је више од 17.000 радника.

"Спремни смо да радимо са Владом Србије и привредницима како бисмо охрабрили нове инвестиције у Србији", рекао је Скпт.

САД су, како каже, заинтересоване за економски напредак Србије.

Наводећи да америчке компаније попут "Аметек-а" имају значајну улогу у економском развоју Србије, али и оснажују унапређивање привреде САД.

"Снажне билатералне, економске и пословне везе Србија и САД представљају надоградњу на већ постојеће блиске везе", рекао је Скпт.

Истичући да амбасада САД увек снажно подржава америчке инвестиције у Србији, као и економски развој Србије, Скот каже да је задовољство видети да америчка фирма "Аматек" улаже још више и прошириује своје капацитете у Суботици, те да је нови кампус снажан симбол "Аматековог" тренда раста.

"Надам се да ће мотори произведени у Суботици пронаћи купце широм света", рекао је Скот наводећи да америчке компаније поштују високе стандарде заштите здравља и животне средине и да доносе нове технологије чиме повећавају конкурентност српске привреде.

50.000 запослених у "Аматеку" широм света 

Компанија "Аметек", чије је седиште у Филаделфији, има годишњи промет од око пет милијарди долара и око 50.000 запослених широм света.

Реч је о глобалном произвођачу широког спектра мотора, који око 40 одсто производње прода на америчком тржишту, а остало у Азији и Европи.

Вучић је раније најавио нову америчку инвестицију у Србији компаније "Аметек", да ће бити отворена хала од 10.000 квадрата и да ће посао добити 500 људи. 

Глобални произвођач електромотора "Дункермоторен", који послује у оквиру "Аметека" од 2012. године, отворио је у фебруару 2016. нову производну халу у привредној зони Мали Бајмок код Суботице.

Та немачка фабрика у хали укупне површине 3.500 квадратних метара у Слободној зони Суботица производи микромоторе и извози их широм света.

Пуштене су 2016. године у рад две нове линије – тест центар и линија производње компресора.

У проширење погона, површине од 900 квадратних метара, "Дункермоторен", Град Суботица и Слободна зона инвестирали су два милиона евра, са циљем да се број радника повећа на 165.

Фабрика "Дункермоторен" остварује годишњи промет од око 10 милиона евра, а поред нове хале у којој је почела да производи и компресоре, купила је раније парцелу земљишта за даље ширење својих капацитета у Слободној зони Суботица.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара