"Желвоз" продат београдској фирми за 163 милиона динара

Смедеревска фабрика железничких возила "Желвоз" у стечају продата је за 163 милиона динара фирми "Виктори солушонс" (Victory Solutions) из Београда, речено је "Танјугу" у Агенцији за лиценцирање стечајних управника.

Одбор поверилаца је на седници 18. маја донео одлуку да се даје сагласност за продају "Желвоза" у стечају као правног лица.

У организацији Центра за стечај Агенције за лиценцирање стечајних управника 16. маја је одржана продаја "Желвоза" у стечају као правног лица, непосредном погодбом уз прикупљање писаних понуда.

Како је најповољнија понуда нижа од 50 одсто процењене вредности предмета продаје, стечајни управник је у складу са Законом о стечају и Националним стандардом бр. 5, наведену понуду 16. маја доставио на одлучивање Одбору поверилаца, наведено је у саопштењу Агенције.

Смедеревски "Желвоз" је продат из петог покушаја.

Процењена вредност "Желвоза" уочи продаје је била 1,15 милијарди динара.

Медији преносе да је понуда "Виктори солушонса" била за три милиона већа од друге, коју је дала италијанска фирма "Чимолаи".

Такође, према незваничним информацијама, нови власник је купио имовину, али не преузима и дугове, а са 163 милиона динара моћи ће да буде намирен само први исплатни ред поверилаца.

Том куповином "Виктори солушонс" је стекао око 20 хектара земље у Смедереву, на којој је око 95.000 квадрата хала и погона, опрему и резервне делове у њима.

Дуг због кога је "Желвоз" и отишао у стечај, према подацима из Привредног суда, већи је од четири милијарде динара. 

Према запосленима и бившим радницима дуг је 760 милиона, а према добављачима из земље и иностранства укупно 607 милиона.

Фабрика је остала дужна и 104,5 милиона купцима за примљене авансе, за послове који нису урађени.

Око 125 милиона динара је дуг према "спорним добављачима", навео је Привредни суд, а неизмирене обавезе банкама су 76 милиона динара. 

Највећи поверилац је држава, којој је фабрика остала дужна 2,7 милијарди – Фонду за развој 1,37 милијарди, а за порезе, доприносе и остале дажбине још 1,35 милијарди динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво