Отворена Кинеска банка у Београду

Доласком "Bank of China" очекује се експоненцијални раст инвестиција у нашу земљу, јер је управо та банка отпочела финансирање железаре у Смедереву, изјавио је председник Србије Томислав Николић. Додаје да ће овај дан бити упамћен као почетак великих прилика које се указују Србији, као испуњење обећања да ће Београд постати регионални центар, а Србија лидер у многим областима, посебно економским и банкарским.

Председник Србије је пожелео да се "Bank of China Serbia" развија и успешно послује на регионалном нивоу, јер, како оцењује, њен развој са београдском адресом гарантује и развој Србије. 

"Желим вам срећан почетак и успешан рад. Добродошли у Србију у коју вас, верујем, поред разумљивог интереса за позиционирање у овом делу Европе, доводи и искрено пријатељство, али и препознавање Србије као државе која има способну Владу која ће у сваком смислу спремно, оперативно и стручно одговорити високим захтевима вашег пословања", рекао је Николић. 

Доласком Кинеске банке очекује се експоненцијални раст инвестиција у Србију, јер је управо та банка отпочела финансирање железаре у Смедереву, додао је Николић и поручио:  

"Уз њену помоћ и уз знање и искуство 'Хестила', наша Железара ће пословати боље него икад у својој историји", рекао је председник у Палати "Србија", на церемонији свечаног отварања "Bank of China", која ће бити централа за Балкан и источну и западну Европу.

Наводи и да је она већ активна у региону, а да ће се од данас координација активности за овај део Европе, односно за Бугарску, Румунију, Мађарску, Хрватску, Словенију, БиХ, Црну Гору, Албанију, обављати из Србије.

Николић је истакао да се улагање Кине у Србију, након смедеревске железаре, Пупиновог моста и инфраструктурних пројеката, нарочито у области енергетике, саобраћаја и телекомуникација, наставља доласком "Bank of China".

"Од 'Bank of China' очекујемо реализацију финансирања изградње производних погона што подразумева велики број запошљавања наших суграђана. Роба произведена у њима биће пласирана на тржишта од више од милијарду људи на основу јединствених слободно-трговинских споразума које Србија има са Руском Федерацијом, ЕУ и другим државама по преференцијалним условима и без царине", истакао је председник. 

Све су то, каже Николић, показатељи да је пословично пријатељство две земље обогаћено партнерским односом заснованим на међусобном поштовању, на поверењу и истинској посвећености интересима наших грађана.

Према његовим речима, ти интереси су, пре свих, конкретна радна места, развој привреде, присуство на страним тржиштима робе и новца, али и размена студената, научника, заједничких пројеката, манифестација из области културе и уметности.

"А од ове недеље и могућност да без виза посећујемо једни друге, да се упознајемо и даље унапређујемо наше односе. Једном речју – сарадња Србије и Кине је свеобухватна и као таква постаје пример свима како би требало да сарађује држава са државом без обзира на величину, моћ, удаљеност, пример како ми то видимо и у чему препознајемо будућност у билатералним односима", каже председник Србије.

Николић захвалан владама обе земље на реализацији пројеката 

Председник Србије каже да је једна од тема о којој је разговарао са председником НР Кине Си Ђинпингом била и долазак 'Bank of China'.

"Посебно ми је драго што је тадашњи члан делегације НР Кине председник УО 'Bank of China' Тиан Гуоли и данас са нама. Овај дан упамтићемо као почетак великих прилика које се указују Србији, као испуњење обећања да ће Београд постати регионални центар, а Србија лидер у многим областима, посебно економским и банкарским", истакао је Николић.

Каже да се такав атрибут српске престонице остварује отварањем једног од највећих банкарских система на свету који је у нашој земљи препознао партнера за озбиљне задатке.

"Који је у Србији препознао политички и економски стабилну државу у незадрживом успону, те да је због таквих показатеља Србија прва држава међу земљама централне и источне Европе са којом је Кина потписала Споразум о свеобухватном стратешком партнерству. Од ње очекујемо реализацију финансирања производних погона што подразумева велики број запошљавања наших суграђана", додаје Николић.

Рекао је да очекује да долазак иначе четврте највеће светске банке, подстакне долазак инвестиција у Србију и да продуби већ добре односе Србије и Кине, унапреди економску сарадњу и подржи заједничке пројекте компанија из две земље, а све у корист грађана.  

Осврнувши се на посету председника Кине Си Ђинпинга Србији пре шест месеци, оценио је да она са правом носи епитет историјске посете и да разговори које је тада водио са кинеским колегом, као и Споразум о свеобухватном страрешком партнерству који су тада потписали, из дана у дан добијају своју конкретну реализацију.

Та посета је, рекао је, послала "снажну поруку" целом свету о пријатељству и сарадњи две земље.

Тиан: Наставићемо да промовишемо финансијску сарадњу 

Председник "Bank of China" Тиан Гуоли је рекао да отварање његове банке у Београду представља важан корак који та банка предузима у циљу изласка у сусрет растућим потребама економске сарадње Србије и Кине, те да ће "Bank of China", финансијским услугама које пружа, дати свој даљи допринос кинеској иницијативи "Један појас, један пут".

"Кина и Србија имају велике могућности за ширење сарадње у области развоја инфраструктуре и производног сектора, као и у сектору туристичких и финансијских услуга, истичући важност обостраних инвестиција између две земље. Децембра 2015, обим трговине између две земље достигао је 1,56 милијарди долара, да би у новембру 2016. међусобна трговина имала вредност од 1,48 милијарди долара", рекао је Тиан.

Истиче да, по основу основног капитала, његова банка, на листи "Топ 1.000 светских банака", данас заузима четврто место.

"Надамо се да ћемо наставити да промовишемо билатералну финансијску сарадњу која ће компанијама и народима две земље донети још већу корист", каже Гуоли.

Очекује се да Кинеска банка прати пројекте кинеских компанија у Србији, а да српским привредницима приближи велико кинеско тржиште. Први човек српских финансија рачуна и да ће уз њу српски јавни дуг постати јефтинији.

"Најважнија ствар коју очекујем као посредни ефекат пристуства 'Bank of China' у Србији јесте помоћ да Србија продуби квалитет и смањи трошкове финансирања јавног дуга Србије. Кинеска банка пружа могућност да Србија има отворен приступ растућем тржишту финансијских инструмената у јуанима који већ постоје. Пре свега, мислим на панда обвезнице које би омогућиле да Србија квалитетније, јефтиније и у дужим роковима финансира свој дуг и да настави да смањује не само учешће дуга у БДП-у него и трошак задуживања", каже министар финансија Душан Вујовић.

Министар Вујовић је говорећи на церемонији навео да развој односа Србије и Кине улази и са овим чином у нову фазу великог развоја не само на економском, финансијском и трговинском плану већ у свеукупним односима две земље.

Вујовић је рекао да очекује да "Кинеска банка" не само подржи рад и развој кинеских фирми у Србији већ такође и омогући српским инвеститорима да послују у Кини и подвукао да је та банка прави пример развојно-социјалног и еколошки усмереног банкарства.

Ли: Кинеска банка од данас кукуриче

Кинески амбасадор који за себе каже да је Србин кинеског порекла, подсећа да се у јануару слави и Кинеска нова година и то година петла, па у том смилу каже – од данас Кинеска банка почиње да кукуриче. 

"Петао кукуриче, каже кинеским компанијама као и инвеститорима из других земаља да дођу у Србију. Србија је мирољубива, политички стабилна земља, народ је гостољубив и вредан. Нека дођу и инвестирају у Србију", поручује Ли.

Кинески амбасадор је додао и да је сигуран да Кинеска банка неће изневерити очекивања и да ће дати допринос даљем јачању стратешког партнерства Кине и Србије. 

Банка би у почетку требало да финансира кинеске и српске компаније које ће заједнички наступати и на трећем тржишту, као и да пружа услуге и становништву.

Поред председника Србије и амбасадора Ли Манчанга, отварању су присуствовали готово сви српски министри и руководство банке.

Николић и Гуоли су затим отворили и ставили своје потписе на пано "Bank of China" у просторијама које су од данас седиште те банке, у Булевару Зорана Ђинђића.  

Раније данас, председник Николић састао се са председником УО Кинеске банке Тиан Гуолијем у Палати "Србија".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво