Меморандум о изградњи Гасног интерконектора Србија–Бугарска

Министар рударства и енергетике Александар Антић и његова бугарска колегиница Таменушко Петрова потписали су у Софији Меморандум о разумевању за изградњу пројекта Гасног интерконектора Бугарска–Србија, који је изузетно важан за наше две земље.

Александар Антић је рекао да је потписивања Меморандума најважнији корак у реализацији пројекта изградње гасног интерконектора између Бугарске и Србије.

"Тако смо дефинисали све кључне елементе тог пројекта, све заједничке техничке елементе, приступне тачке, капацитете, сва кључна питања везана за реализацију самог пројекта", рекао је Антић.

Истакао је да је Бугарска финансирање пројекта дефинисала као чланица ЕУ, додајући да ће српска страна то учинити у наредним данима.

Очекује да ће тај пројекат ући у ИПА финансирање за 2017. и да ће Србија имати оперативна средства већ у 2018, те да ће, у складу са динамиком неопходном за реализацију пројекта, интерконектор бити оперативан 2020.

Током састанка који је имао са Петковом, Антић је информисан о динамици реализације пројекта интерконектора између Грчке и Бугарске, а као кључно је подвукао да је пројекат интерконектора Бугарска – Србија у потпуности у динамици са реализацијом пројекта интерконектора Грћка – Бугарска, тако да ће 2020. постојати оперативна интерконекција и Грчка – Бугарска и Бугарска - Србија.

"То наше две земље доводи у позицију да можемо имати контакт са изворима снабдевања гаса и са друге стране, односно са јужног коридора, али и са енерџи терминала који ће се градити у Грчкој, пре свега мислим на терминал Александропулос", рекао је министар.

Како каже, “Влада је усвојила урбанистички план за тај посебан пројекат изградње гасовода.

Пред нама је процес експропријације, куповине земљишта, читав низ активности који претходе "првом ашову”", каже Антић напомињући да су се две земље обавезале да најкасније почну са радовима 2019.

Министарка енергетике Бугарске Таменушка Петкова рекла је да је њена земља од ЕУ добила 45 милиона евра за изградњу интерконектора, да је прва фаза завршена, те да следи друга, кљућна фаза изградње.

Гасовод би требало да буде оперативан до 2020. године, а како Танјуг сазнаје, српска деоница требало би да кошта до 80 милиона евра, а да је до сада за пројекат испреговарано 50 милиона евра из европских фондова.

Потписивању Меморандума присуствовали су директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и амбасадор Србије у Бугарској Владимир Ћургус, а наш министар је пре потписа бугарској колегиници уручио букет цвећа, јер јој је јуче био рођендан.

Гасовод, дужине 150 км, капацитета на годишњем нивоу 1,8 милијарди кубика гаса, двосмерни је што значи да обе земље могу једна другој да испоручују гас. Обе земље рачунају да ће то бити значајна алтернатива за доток нових количина гаса. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво